Најскапо е да се живее во Цирих и Сингапур: Во овој град цените се зголемени за 450 отсто од минатата година

Според годишниот Светски индекс на трошоците на животот објавен од Economist Intelligence Unit (EIU), просечните трошоци на живот годинава се зголемиле за 7,4 отсто. Најбрзо пораснаа цените на храната.

Иако тоа е малку пониско од скокот од 8,1 отсто во истото истражување забележано во 2022 година, бројките сè уште се значително повисоки од историските трендови.

Но, има добри вести. Цените на комуналните услуги, најбрзо растечката категорија во истражувањето за 2022 година, овојпат покажаа најниска инфлација, пишува CNN. Растот на цените се забавува бидејќи проблемот се намалува бидејќи Кина ги укина ограничувањата поврзани со Ковид на крајот на 2022 година. Сепак, цените на храната продолжуваат да растат бидејќи трговците на мало им пренесуваат повисоки трошоци на потрошувачите. Зголемените трошоци за живот неизбежно значеа дека многу градови станаа поскапи за живеење – но некои беа посилно погодени од другите.

Градот-држава Сингапур и швајцарскиот Цирих се прогласени за најскапи градови во светот. Иако Њујорк се изедначи со Сингапур за првото место минатата година, популарната американска дестинација, каде цените пораснаа за 1,9 отсто според студијата, падна на третото место, изедначено со Женева. Хонг Конг, единствената друга азиска дестинација во топ 10, беше петти, додека Лос Анџелес беше на шестото место, а Париз беше прогласен за седми најскап град во светот.

Израелскиот Тел Авив го дели осмото место со данскиот Копенхаген. Конечно, Сан Франциско, еден од трите американски градови во топ 10, се најде на 10-то место.

Понатаму на листата, руските градови Москва и Санкт Петербург забележаа некои од најострите падови, поместувајќи се за 105 места на 142 и 74 места на 147, соодветно на овогодинешното рангирање. Истражувањето вели дека бавното закрепнување од пандемијата и „потисната побарувачка на потрошувачите“ се меѓу факторите што предизвикаа кинеските градови како Пекинг, кој беше рангиран на 34-тото место минатата година, да паднат неколку места подолу на листата, пишува N1.

Дамаск во Сирија и понатаму е најевтиниот град во светот. Техеран, Иран и Триполи, Либија, исто така се блиску до дното, на 172 и 171, соодветно.

Трошоците за комунални услуги, домашна помош и тутун беа највисоки во американските градови, додека западноевропските градови беа меѓу најскапите кога станува збор за рекреација, транспорт и покуќнина. Според истражувањето, намирниците и алкохолот биле најскапи во азиските градови.

World Cost of Living 2023 истражуваше 173 големи градови, споредувајќи повеќе од 400 индивидуални цени за 200 производи и услуги. Тоа го исклучува Каракас, Венецуела, каде што цените се зголемија за 450 отсто од 2022 година.

Можеби ќе ве интересира...

ССК и Бизнис Академија Смилевски заеднички ќе инвестираат во човечкиот капитал

BiznisPRO

Нова седница на регулаторна: Одредени цените по кои ќе се точат горивата следните денови

BiznisPRO

„Ако имав хипотека со оваа каматна стапка, ќе бев загрижен“

BiznisPRO