Намален бројот на работници во индустријата – најмногу во рударството

Бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – септември 2022 година во однос на истиот период лани е намален за 1,5 проценти, додека во септември 2022 година во однос на септември 2021 бележи пад од 0,4 отсто.

Ова се најновите информации од Државниот завод за статистика. Имено, бројот на работниците во секторот „Рударство и вадење на камен“ во септември 2022 година во однос на септември 2021 година бележи опаѓање од 3,3 отсто, во секторот „Преработувачка индустрија“ опаѓање од 0,2 отсто, а во секторот „Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ опаѓање од 0,3 проценти, информираат од ДЗС.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во септември 2022 година во однос на септември 2021 година, бележи опаѓање кај „Енергија“ за 6,3 отсто, „Tрајни производи за широка потрошувачка“ за 2,1 и „Нетрајни производи за широка потрошувачка“ за 4,9 отсто, додека пораст бележи кај „Интермедијарни производи“, освен енергија за 0,9 и „Капитални производи“ за 7,3 проценти, соопштија од ДЗС.

Можеби ќе ве интересира...

Тргна исплатата за “Мој ДДВ” – Од наредната година сумата на пари кои ќе им се исплаќаат на граѓаните ќе се зголемува

BiznisPRO

Убава вест: Предвремена исплата на пензиите – еве кога ќе легнат парите кај пензионерите за априлската пензија

BiznisPRO

Фрчат попусти од 60%, 70%, 80% – но кога ќе дојде ред за купување попустот го нема или важи само за производ кој го нема на залиха

BiznisPRO