Нестле ги зголеми цените. Неговите приходи паѓаат

Швајцарскиот прехранбен гигант Нестле денеска објави дека неговите приходи благо паднале во 2023 година под притисок на неповолните девизни курсеви и стагнантната продажба која ги надминувала повисоките цени. Приходите на Нестле паднаа минатата година за 1,5 отсто, на 93 милијарди швајцарски франци (97,8 милијарди евра).

Неповолните курсеви ја намалија за 7,8 отсто, а нето-продажбата на средствата за 0,9 отсто. Без промените на девизниот курс, продажбата на недвижности порасна за 7,2 отсто, што е одраз на повисоките цени за 7,5 отсто и благиот пад на обемот на продажба, пад од 0,3 отсто.

Најавија многу поблага ценовна политика
Минатата година најмногу ги покачиле цените во Европа и тоа за дури 10,6 отсто, што резултирало со пад на продажбата за 2,4 отсто. Нето добивката на групацијата минатата година беше за 20 отсто поголема отколку во 2022 година, скокајќи на 11,2 милијарди франци. Прехранбените компании ги зголемуваат цените повеќе од две години, наведувајќи ги повисоките влезни трошоци за енергија, транспорт и земјоделски суровини.

Нестле нагласува дека во првиот квартал ценовната политика треба да биде многу поблага, а растот „многу повеќе врз основа на обемот (продажбата – оп. уред.) и асортиманот“, смета извршниот директор Марк Шнајдер во разговор со новинарите.

Можеби ќе ве интересира...

Дали вреди долгорочно: Повеќе од 47% милениумци сакаат да живеат со своите родители уште најмалку две години

BiznisPRO

Доби отказ од банка поради сендвич и кафе: Не правете го ова во работно време бидејќи ЗАКОН Е НА СТРАНА НА РАБОТОДАВАЧОТ

BiznisPRO

Се очекува дека цената на нафтата на краток рок ќе достигне 100 долари за барел

BiznisPRO