фото Бизниспро

Објавени просечните плати во Загреб и Хрватска

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во правни лица во Град Загреб за декември 2023 година изнесува 1.355 евра, што е номинално намалување од 2,3 отсто во однос на ноември минатата година, но зголемување од 11,1 отсто во однос на декември 2022 година, според податоците на Градската канцеларија за економија, еколошка одржливост и стратешко планирање.

Споредено со просечната месечна плата за минатиот декември на ниво на Хрватска, која изнесува 1191 евро, просечната загребска нето-плата исплатена за тој месец е за 164 евра повисока. Највисока просечна месечна нето-плата кај правните лица за декември 2023 година е исплатена во дејноста вадење сурова нафта и природен гас, во износ од 2193 евра.

Која е просечната плата?
Најниска плата е исплатена во производството на кожа и сродни производи, во износ од 761 евро. Просечната нето плата за декември 2023 година изнесува 1133 евра, што значи дека половина од вработените имале помалку, а половина повеќе од таа сума.

Просечната месечна бруто-плата по вработен во правните лица во градот Загреб за декември 2023 година изнесува 1.902 евра, што е намалување за 4,1 отсто во однос на ноември 2023 година, но зголемување за 11,2 отсто во однос на декември 2022 година.

Можеби ќе ве интересира...

Бектеши: Нема криза за снабдување со нафта и нафтени деривати, да не се прави паника кај граѓаните

BiznisPRO

Девизните резерви во јануари изнесувале 4 милијарди и 337 милиони евра

BiznisPRO

Оддржана констутивна седница на НАТТА

BiznisPRO