ОН: Електронскиот отпад се трупа, а нивоата на рециклирање се ниски и се закануваат да опаѓаат

Агенциите на Обединетите нации денеска предупредија дека електронскиот отпад се трупа ширум светот, додека нивото на рециклирање останува ниско и можно е дополнително да се намали.

Агенциите го користат терминот „е-отпад“ за да се однесуваат на отфрлените електрични уреди или уреди на батерии, кои вклучуваат мобилни телефони, електрични играчки, телевизори, микробранови печки, електронски цигари, лаптопи и соларни панели.

Терминот „е-отпад“ не го вклучува отпадот што потекнува од електрични возила, бидејќи спаѓа во посебна категорија.

Во денешниот извештај, Меѓународната телекомуникациска унија и нејзината поврзана истражувачка агенција УНИТАР велат дека само во 2022 година биле произведени 62 милиони тони „е-отпад“ – доволно за да се поврзе целата планета од браник до браник со камиони кои влечат натоварени приколки од тој вид. на ѓубре.

До 2030 година, доколку продолжи овој тренд, годишното производство на „е-отпад“ ќе изнесува 82 милиони тони.

Половина од „е-отпадот“ од 2022 година паѓа на метали, поточно бакар, злато и железо, а вредноста на овој е околу 91 милијарда долари, се наведува во соопштението.

Пластиката сочинува 14 милиони тони, вклучувајќи супстанции како композитни материјали и стакло.

ОН објавија дека само 22 отсто од „е-отпадот“ бил правилно собран и рециклиран во 2022 година, а таа количина се очекува да се намали за 20 отсто до крајот на деценијата поради „неверојатниот раст“ на количината на таков отпад. поради поголема потрошувачка.ограничувања во можноста за поправки на уреди, намалена издржливост на производите, зголемена „електронификација“ на општеството и несоодветна инфраструктура за управување со отпад.

Според двете агенции, некои од фрлените електронски уреди содржат опасни материи како жива, како и ретки метали кои ги сакаат производителите на технички уреди, а моментално е исполнета само еден процент од побарувачката за 17 минерали кои спаѓаат во тие ретки метали. преку рециклирање.

Околу половина од целиот „е-отпад“ се создава во Азија, каде што само неколку земји имаат закони за овој вид отпад или регулативи со кои се утврдува посакуваниот обем на рециклирање, се наведува во соопштението.

Највисока стапка на рециклирање и собирање има во Европа – 40 проценти – а најниска е во Африка, тоа е околу еден процент, но во Африка овој вид отпад се создава најмалку во споредба со другите региони во светот.

Можеби ќе ве интересира...

Полноќен мејл на Илон Маск до вработените: Секој што нема да кликне на линкот добива отказ

BiznisPRO

Заработи огромни пари: Норвешка оствари рекордни приходи од нафта и гас

BiznisPRO

„Ќе има рецесија“

BiznisPRO