Пад на индустриското производство: Значително помалку се произведени капитални и стоки за широка потрошувачка

Индустриското производство во еврозоната падна за изненадувачки остри 1,1 отсто од јуни до јули, објави Евростат.

Економистите очекуваа рецесија од 0,9 отсто.

Споредено со јули 2022 година, производството паднало за 2,2 отсто.

Во јули индустријата произвела значително помалку капитални добра и трајни производи за широка потрошувачка, според статистичарите.

Посилното производство на енергија и малиот раст на производството на стоки за широка потрошувачка и суровини не може да го компензираат падот.

Производството најмногу ослабе во Ирска, минус 6,6 отсто и Литванија, минус 4,4 отсто. Во Германија минусот беше 1,6 отсто.

Од друга страна, индустриското производство беше во плус во Малта, со 3,4 отсто.

Можеби ќе ве интересира...

Изминатото деноноќие произведени се 15.179 MWh електрична енергија и целосно се задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

BiznisPRO

Познато е кога ќе бидат исплатени јануарските пензии, а помошта веќе легна на сметките на граѓаните

BiznisPRO

Денеска нови цени на горивата

BiznisPRO