фото jannonivergall / pixabay

Падна индустриското производство во еврозоната

Индустриското производство во еврозоната падна за 3,2 отсто во јануари, што претставува најголем месечен пад од март 2023 година, објави денеска Евростат.

Пазарите очекуваа многу поблаг месечен пад на индустриското производство за 1,5 отсто. И во Европската унија, индустриското производство во јануари е намалено и тоа за 2,1 отсто.

Индустриското производство во еврозоната падна за 6,7 отсто во однос на јануари 2023 година, а во Европската унија за 5,7 отсто.

На годишно ниво, производството на енергија во Европската унија бележи пораст од 0,6 отсто, а пад на производството на капитални производи за 10,1 отсто, на трајни производи за широка потрошувачка за 8,1 отсто, на нетрајни производи за широка потрошувачка за 1,3 отсто и на интермедијарни производи за 3,3 отсто. .

Највисок годишен раст на индустриското производство меѓу членките на Европската унија е забележан во Словенија од 12,2 отсто, Грција за 10,5 отсто, Данска за 5,3 отсто, а најголем пад во Ирска за 34,1 отсто, Естонија за 8,6 отсто, Бугарија 7,6 отсто. проценти.

Можеби ќе ве интересира...

Тесла го прекинува производството во германската фабрика

BiznisPRO

На четиричлено семејство му се потребни приближно 1.000 евра за да го преживее февруари

BiznisPRO

Нови цени на горивата во Македонија

BiznisPRO