Пекарите ќе печат леб на поевтина струја

Компаниите кои што произведуваат основни прехранбени производи и се се регистрирани со шифри на дејност 10.41, 10.51, 10.61, 10.71 во кои спаѓаат производителите на масло за јадење, леб и пекарски производи, брашно, млеко и млечни производи како и производители на јајца ќе имаат фиксна цена на електрична енергија. Оваа цена на струја која што ќе ја обезбеди Владата ќе биде помала од 100 евра за мегават час, што е двојно пониска од цената на регулиран пазар, кажа министерот за економија Крешник Бектеши по денешната средба со претставници од прехранбената индустрија.

Како што кажа министерот ова е една од мерките кои ги вети Владата за поддршка на прехранбената индустрија, а која ја реализира Министерството за економија.

„Работиме заедно со производителите на преханбени производи во креирањето на мерки со цел сите заеднички да придонесеме во ублажувањето на кризата било тоа економска, финансиска или енергетска. Како што најавивме и претходно и премиерот Димитар Ковачевски и ние како Министерство за економија, веќе ги подготвивме сите мерки се со цел да им излеземе на пресрет на тие компании кои ги преизведуваат основните преханбени производи„ изјави Бектеши и додаде дека овие мерки се со цел компаниите, пред се производителите на основни прехранбени производи да имаат предвидливост и на таков начин да можеме да влијаеме и врз цените на финалните производи кои се произведуват и се продават од овие компании.

Како што кажа министерот, предлогот е доставен до Стопанските комори, а со него е предвидено мерката за субвенционирање на цената на електричната енергија за прехранбената индустрија да трае до крајот на април

“ЕСМ Продажба ќе ги снабдува со електрична енергија овие компании, согласно разговорите со Министерството за финансии, пи финансискиот простор што го имаме. Според првичните пресметки тоа ќе биде најверојатно под 100 евра на мегават час, што значи дека ќе биде двојно пониска од тоа што во моемнтов е на регулиран пазар, а речиси тројно или повеќе од тоа што е на отворен пазар, што значи дека секако ќе се намалат оперативните трошоци на компаниите до крајот на април и на таков начин може да направат дополнителни калкулаци во делот на одредување на крајната цена”, изјави Бектеши.

Министерот најави дека на ист начин и речиси слични одлуки веќе се подготвени од Министерството за економија во соработка со ЕСМ со другите енергетски компании и за основните и средни училишта, болници, јавни претрпијатија, а одлуката за нив ќе биде донесена до крајот на неделата.

„Овој е еден сериозен и добар исчекор на напред во однос на тоа дека ќе добиеме пониска цена на елекрична енергија која ќе овозможи цените на основните производи коишто се произведуваат со овие шифри на дејност да биде со цена која што ќе биде прифатлива за крајните консументи. Покрај овој добар изчекор и понатака ние би очекувале и некои соодветни други изчекори кои би можеле уште повеќе да дојдат до ситуација цената на производите во тешкиот период да се спушти на уште пониско посоодветно ниво„ кажа Горан Ѓоргиевски од Сојуз на стопански комори, претставник од пекарската индустрија по состанокот со министерот Бектеши.

На крајот на прес-конференцијата за медиумите, министерот Бектеши исто така најави дека како една од мерките за стабилно обезбедување на електрична енергија е дека од 1 ноември ќе почне да со работа и ТЕ-ТО од каде ќе се обезбедат дополнителни количини на електрична, а со тоа и топлинска енергија.

Можеби ќе ве интересира...

Промени во Управниот одбор на Шпаркасе Банка АД Скопје

BiznisPRO

Преку одржливо и органско производство на грозје и вино до зајакната позиција на македонската винска индустрија

BiznisPRO

МОДЕРНО ОНЛАЈН ШОПИНГ ИСКУСТВО – МИНИСО со нова онлајн продавница за македонските потрошувачи

BiznisPRO