Пепко затвора 73 продавници: Побарувачката во оваа европска земја не одговараше на нивните планови

Европската дисконтна компанија Пепко Груп одлучи да го напушти австрискиот пазар, велејќи дека не очекува соодветен принос во земјата.

– Групацијата денеска заклучи дека ќе престане со работа во Австрија, бидејќи не предвидува дека австрискиот пазар ќе го достигне соодветното ниво на очекувани приноси – беше наведено во регулаторното поднесување доцна во понеделникот.

Сопственикот на брендовите „Пепко“, „Паундленд“ и „Диалц“ на листата на Варшава, кој имаше 4.832 продавници на крајот на декември, влезе на австрискиот пазар во септември 2021 година и работи со 73 продавници во земјата.

Во октомври, Pepco рече дека ќе ја забави својата програма за отворање продавници за да се фокусира на враќање на профитабилноста, но сепак планира да отвори најмалку 400 нето нови продавници во 2023/24 година.

Излегувањето од Австрија ќе го подобри готовинскиот тек на групацијата и основната профитабилност за 2024 година, се додава, додавајќи дека ќе и овозможи да се фокусира на други пазари каде што може да генерира повисоки приноси. Таа, исто така, рече дека одлуката не влијае на нејзината постоечка стратегија за раст во Западна Европа или на нејзините операции на друго место.

Можеби ќе ве интересира...

Драстичен пад на цената на нафтата на светските берзи, расте доларот

BiznisPRO

Голем пораст на цената на гасот во Европа

BiznisPRO

Падна одлука: Поевтинуваат горивата, познати се новите цени

BiznisPRO