фото Подравка

Подравка со одлични резултати ја заокружи 2023 година

Групацијата Подравка во 2023 година оствари приходи од продажба во износ од 713,8 милиони евра, што е за 46,7 милиони евра или седум отсто повеќе од претходната година. Раст на приходите е забележан и во двата сегменти во кои работи Групацијата. Приходите во сегментот Исхрана се зголемија за шест отсто и достигнаа 553,7 милиони евра, додека приходите на Белуп, кој го опфаќа сегментот Фармацевтски производи, се зголемија за 10,5 отсто и достигнаа 160,2 милиони евра. Подетално, пазарот на Југоисточна Европа со 152,6 милиони евра приход од продажба го држи второто место, веднаш зад домашните пазари во Хрватска и Словенија. Споредено со 2022 година, ова е раст од 9,4 отсто, односно 13,1 милиони евра.

Нето добивката на Групацијата Подравка изнесува 66,4 милиони евра. Станува збор за раст од 17,3 милиони евра, што е за 35,3 отсто повеќе во споредба со 2022 година. На добивката на Групацијата влијаат даночните поволности остварени со Законот за поттикнување инвестиции во износ од 19,7 милиони евра. Кога ќе се исклучат ефектите од даночните олеснувања, нето-добивката од работењето на Групацијата (нормализирана нето добивка) изнесува 47,2 милиони евра и е повисока за 14,2 отсто во споредба со нормализираната нето добивка остварена во 2022 година. Истовремено, нормализираната нето Добивката на Фармацеутика, односно Белуп, се зголеми за 30,8 отсто и изнесува 23,2 милиони евра, додека прехранбената индустрија бележи раст од 1,7 отсто, што е вкупно 24 милиони евра.

„Подравка со децении е важен дел од локалната економија во Босна и Херцеговина. Во однос на бројот на вработени, Подравка во Босна и Херцеговина е најголемиот работодавач од сите наши компании надвор од Хрватска, а многу од нашите производи се лидери и одлично позиционирана на пазарот.И покрај сè уште предизвикувачкото пазарно опкружување, Подравка минатата година оствари значителен раст на продажбата во Босна и Херцеговина и дополнително ги зацврсти своите водечки позиции во бројни категории на производи како што се додатоци во исхраната, супи, десерти и храна за бебиња. значаен дел од бизнисот на Подравка Груп во Босна и Херцеговина се остварува преку фармацевтскиот сегмент, во кој реализиравме голем број активности насочени кон модернизирање и проширување на производното портфолио и зголемување на ефикасноста. Во наредниот период сакаме да продолжиме да ја зајакнуваме нашиот бизнис во БиХ, меѓу другото, со проширување на понудата и воведување нови, иновативни производи, на чиј развој Подравка континуирано работи“, изјави Мартина Далиќ, претседател на Управниот одбор на Подравка.

Групацијата Подравка продолжи со посилни инвестиции и во 2023 година, а лани достигнаа вредност од 69 милиони евра, што е зголемување за речиси 31 отсто во однос на претходната година. Од 2021 година, кога започна сегашниот инвестициски циклус, речиси 150 милиони евра се инвестирани во модернизација, воведување нови технологии и дигитализација, подигање на ефикасноста и енергетската ефикасност и натамошно подобрување на условите за работа. Сите споменати инвестиции во изминатите две години Подравка ги финансираше од сопствени ресурси, без задолжување, што се одразува и во падот на односот на нето долгот кон ЕБИТДА на 0,2, што дополнително ја потврдува силата и стабилноста на бизнисот.

Минатата година беа усвоени две клучни стратегии кои се интегрирани со Бизнис стратегијата и кои се исто така важни за успешно спроведување на плановите за понатамошен развој и успешно деловно работење. Одржливата деловна стратегија на Групацијата Подравка до 2030 година дефинира чиста животна средина, здрава исхрана, грижа за вработените и заедницата и одговорно корпоративно управување како главни области на активност, а важен дел од неа е новата Стратегија за исхрана за периодот до 2027. Со него Подравка го потврдува својот фокус на здрава, урамнотежена и одржлива исхрана преку развој на нови и иновативни производи.

Деловни резултати на Групацијата Подравка за 2023 година Фото: Подравка: Деловни резултати на Групацијата Подравка за 2023 година
Резултатот од сето наведено се рефлектира во рекордната вредност на акциите на Подравка остварена минатата година. Последната цена во 2023 година беше 163 евра, што ја направи нејзината вредност за 93,7 отсто повисока од последната постигната вредност во 2022 година. Пазарната вредност на компанијата тогаш достигна дури 1.143,6 милиони евра.

„Исклучително сум задоволен од резултатите што ги постигнавме во 2023 година бидејќи и во Прехрана и во Белуп, кој е фармацевтскиот сегмент на нашиот бизнис, направивме бројни деловни откритија кои придонесоа за добри деловни резултати во 2023 година и чии ефекти дополнително ќе го зајакнат потенцијалот. за раст на продажбата и профитабилноста оваа година. Во средина во која сè уште се соочувавме со зголемени трошоци за суровините и зголемена инфлација, одржавме силно темпо на лансирање нови производи, инвестирање во технологија, како и зголемување на ефикасноста на производството. Затоа, јас благодарам на секој вработен за нивниот придонес во постигнувањето резултати и благодарност до сите наши лојални потрошувачи во Босна и Херцеговина кои ја препознаваат вредноста и квалитетот на нашите брендови“, додаде Далиќ.

Можеби ќе ве интересира...

За прв пат во историјата: Станбените кредити се поевтини во Хрватска отколку во Германија

BiznisPRO

Исплатени помали пензии: Пензионерите во Хрватска не сметаа на ова

BiznisPRO

ХРВАТИТЕ ПРОДАВААТ ОСТРОВ ЗА 3,2 МИЛИОНИ ЕВРА: Кој сонува да се изолира од сите – сега има можност да го стори тоа, спорно е само едно

BiznisPRO