Покрената тужба против најголемиот производител на минерална вода

Здружението за заштита на потрошувачите Foodwatch вчера објави дека покренува тужба против Nestlé Waters и Sources Alma.

Тужбата е поднесена поради забранетите третмани за дезинфекција што ги користеле за неколку од нивните брендови на минерална вода.

Никој, дури ни мултинационална компанија како Нестле, не е над законот“, изјави директорката за информации на здружението Foodwatch, Ингрид Крагл, пренесува Фигаро.

Организацијата Foodwatch смета дека споменатите компании ја прекршиле Европската директива за минерални води, Кодексот за потрошувачи и Кодексот за јавно здравје.

На крајот на јануари, најголемиот светски производител на минерална вода, Нестле Вотерс, откри дека користел забранети третмани за прочистување на некои брендови на минерална вода (Perrier, Vittel, Hépar, Contrex).

„Ова е огромна измама за која гласачите на Нестле, групата Sours Alma и француската држава ќе треба да одговорат“, тврди Foodwatch.

Истрагата на француската влада објавена од медиумите покажа дека речиси секоја трета марка минерална вода во Франција е подложена на третман за прочистување што треба да се користи само за вода од чешма, објави порталот Франс 24 на крајот на јануари.

Можеби ќе ве интересира...

Ангеловска-Бежоска: Народната банка ја затегнува монетарната политика од минатата година со цел одржување на среднорочната ценовна стабилност

BiznisPRO

Хрватското индустриско производство падна

BiznisPRO

Стапија на сила граничните контроли на прехранбените производи увезени од ЕУ

BiznisPRO