Грција / фото Бизниспро

Поскапува патарината низ Грција – ако годинава одите на летување кај нашите соседи, спремете некое евро плус

Во пресметката на трошоците за следниот одмор, доколку летувате во Грција, треба да го вклучите и поскапувањето на патарините.

Во просек изнесува нешто повеќе од 7,5 отсто, што би значело дека на грчките патарини ќе треба да платите и до три евра повеќе во однос на претходната година. Надлежните најавуваат дека позабележителен скок на цените ќе има следната и следната година.

Цената зависи, се разбира, од делот во кој патувате. Значи од Солун до Атина наместо 31,35 евра сега плаќате 33,75 евра, додека од Атина до Патра сегашната цена е 12,7 евра, а беше 11,8. Оние кои ќе ја користат комплетната релација Каламата – Атина ќе платат 15 евра, што е зголемување за 1,05 евра, а од Атина до Јанина треба да подготват 51,15 евра наместо 38,25 што чинеше во 2023 година.

Станува збор за суми кои покриваат целосни делници, а македонските туристи кои имаат намера да летуваат за Халкидики или Тасос, секако, ќе плаќаат многу помалку, па зголемувањето на цените нема значително да се одрази на нивниот буџет.

Она што е интересно е иницијативата на Здружението на хотелиери на Грција, кои бараат од грчката влада да воведе мерки за намалување на метежот на границата и туристите да можат побрзо да стигнат до своите дестинации. Тие предлагаат да се изградат капацитети и да се прошират граничните премини, а во текот на сезоната да се вработат повеќе кадри. работна сила за да се направи сè да работи многу побрзо.

Можеби ќе ве интересира...

Никој не знае кој е: „Работник“ на платен список 10 години, а не дошол на работа

BiznisPRO

Голема инвестиција во туризмот во Србија: Државата ќе дели по 25.000 евра за куќи во етно стил, но има еден услов

BiznisPRO

ЈАДРАНОТ БАРА ПИЦА МАЈСТОРИ ВО ПРЕСРЕТ НА СЕЗОНАТА: Платата е до 2.500 евра, а условите се подобруваат

BiznisPRO