Повеќе од 7 милиони производи повлечени од продажба

Американскиот малопродажен и технолошки гигант Амазон повлече повеќе од седум милиони фалсификувани производи од продажба во 2023 година, според извештајот објавен во вторникот.

Во 2020 година, компанијата формираше оддел за борба против фалсификување, кој досега има поднесено тужби и кривични пријави против повеќе од 21.000 правни и физички лица одговорни за нивна продажба, рече потпретседателот на Амазон, Дармеш Мехта.

Мерките против фалсификување вклучуваат производи кои требало да влезат во логистичкиот циклус на Амазон и информирање на компаниите и властите за магацините на фалсификаторите, според Амазон.

Тие исто така истакнуваат дека сега темелно ги проверуваат продавачите, што ги одвраќа фалсификаторите да отворат нови сметки на нивната платформа.

Амазон продава стоки и нуди платформа на други трговци.

Во 2023 година, тие престанаа, според Мехта, повеќе од 700.000 обиди за отворање нови сметки и спречија фалсификатори кои имаа намера да продаваат фалсификувани производи. Бројката е значително помала отколку во 2020 година, кога беа блокирани шест милиони обиди.

Во Европа, Амазон, во соработка со германскиот производител на автомобили БМВ, неодамна поведе спор пред судот во Аликанте, Шпанија, надлежен за заштита на трговските марки во ЕУ, со цел да се запре продажбата на фалсификувани делови и опрема на БМВ.

Судот пресуди дека четворица Шпанци се обиделе да продаваат фалсификувани производи на платформата на Амазон во Европа, наредувајќи им на фалсификаторите да ги уништат и да платат отштета на обвинителите.

Можеби ќе ве интересира...

Први на светот го воведуваат овој закон, дали е ова крај за евтината увозна облека

BiznisPRO

Се поголема рецесијата во Германија?

BiznisPRO

Големо откритие за Кина среде море

BiznisPRO