Познат синџир на козметички производи банкротираше

Британскиот козметички ланец Body Shop е во голема деловна криза!

Пионерот во етички произведената козметика поднесе барање за стечај во февруари и сега мора да затвори уште 75 од своите 200 продавници. Тоа подразбира губење на речиси 500 работни места.

Додека само 116 филијали можат да продолжат да работат во ОК, привремениот приемник за Германија, Biner Bahr, нагласува дека во моментов нема планови за затворање на 63-те филијали.

Стечајното барање за Body Shop Germany беше поднесено во средината на февруари, но бизнисот досега се одвиваше нормално. Засега повеќе од 400 работници остануваат вработени додека се бара начин за реструктуирање на компанијата.

Германските медиуми јавуваат дека фокусот е ставен на изнаоѓање купувач кој ќе обезбеди брзо преземање до крајот на април.

Во својот врв, компанијата имаше повеќе од 3.000 продавници во 66 земји.

Основана е во 1976 година и е позната по својот еколошки активизам и борбата против употребата на животни за тестирање на козметички производи. Сега е во сопственост на инвестициската компанија Аурелијус.

Можеби ќе ве интересира...

За фрлена цигара – 250 евра

BiznisPRO

Цената на нафтата расте, а вредноста на златото паѓа

BiznisPRO

Пад на индустриското производство: Значително помалку се произведени капитални и стоки за широка потрошувачка

BiznisPRO