Предупредување од Фејсбук: Активирајте ги овие три поставки што е можно поскоро

Ако некое време не сте ги ажурирале безбедносните поставки на Фејсбук, можеби е време да го прегледате вашиот профил. Корисниците на Фејсбук се предупредуваат да активираат три специфични поставки за да ги направат нивните сметки што е можно побезбедни.

Заклучно со јули оваа година, имаше околу 2,9 милијарди корисници на Фејсбук ширум светот, поради што платформата воведе дополнителни безбедносни поставки за да се увери дека милијарди корисници ширум светот се изложени на помал ризик од компромитирање на нивните сметки.

Функцијата наречена „Проверка на безбедноста“ е клучна за да бидете сигурни дека вашите безбедносни поставки се што е можно поотпорни.

Фејсбук објаснува: „Можете да ја користите безбедносната проверка за да ја прегледате и додадете дополнителна безбедност на вашата сметка. Безбедносната проверка моментално е достапна за луѓето кои се најавени на Фејсбук на компјутер или на најновата верзија на апликацијата Фејсбук за Андроид или Фејсбук за ИОС. ”

Потврдата ќе ви помогне да добивате предупредувања кога некој ќе се обиде да се најави на вашата сметка од непрепознатлив компјутер или мобилен телефон. Исто така, ќе ви помогне да научите како најдобро да ја заштитите вашата лозинка и ќе овозможи автентикација во два чекора, што е опционално, но додава поголема безбедност на вашата сметка на Фејсбук.

Промена во три чекори
За да започнете, прво треба да отидете на Фејсбук и да допрете на сликата на вашиот профил (горе десно) за да го најдете менито за поставки (прикажано како мало поле на мобилниот телефон). Изберете Поставки и приватност, потоа Поставки, пред да кликнете Безбедност и најавување или Лозинка и безбедност.

Од тука можете да ги „Проверите вашите важни безбедносни поставки“.

Ако вашата сметка е целосно ажурирана и заштитена, ќе бидете пренасочени на екранот на кој пишува: „Сè е подготвено. Во моментов не се препорачуваат безбедносни активности“.

Меѓутоа, ако сепак треба да ја зголемите вашата безбедност, постојат три области на кои треба да обрнете внимание.

Дали лозинката е доволно едноставна?
Првиот е преглед на лозинка за да бидете сигурни дека вашето најавување е доволно силно и сложено. Потоа ќе имате опција да вклучите „автентикација со два фактори“, која ја потврдува вашата сметка преку текстуална порака или е-пошта. Конечно, „Предупредувања за најавување“ ќе ве извести ако вашата сметка е најавена на друг уред.

„Ќе ви кажеме ако некој се најави на вашата сметка од уред или прелистувач што вообичаено не го користите“, објаснува Фејсбук. Ако тоа се случи, можете да се одјавите од сите непризнаени сесии и да ја смените лозинката што е можно поскоро.

Можеби ќе ве интересира...

ММФ: Вештачката интелигенција ќе влијае на 40 отсто од работните места во светот

BiznisPRO

Итно ажурирајте го Google Chrome, откриен е сериозен проблем

BiznisPRO

Google Chrome се менува: Доаѓаат големи промени за корисниците

BiznisPRO