ПРОГНОЗА НА ММФ: Каматните стапки во големите економии ќе паднат на нивоата пред пандемијата

Се очекува каматните стапки во големите економии да паднат на нивоата пред пандемијата како резултат на ниската продуктивност и стареењето на населението, објави Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) соопшти дека зголемувањето на трошоците за задолжување најверојатно ќе биде привремено откако високата инфлација ќе биде ставена под контрола, објави Би-Би-Си.

Банката на Англија ги зголеми каматните стапки од декември 2021 година, од 0,1 отсто на 4,25 отсто, што доведе до зголемени плаќања за хипотека за многу сопственици на имот.

Централните банки во Велика Британија, САД, Европа и други земји ги зголемија каматните стапки со цел да ги потиснат стапките на раст на цените, односно инфлацијата, па така во Британија инфлацијата е највисока во последните речиси 40 години поради зголемените цени на енергијата и храната.

Во соопштението на ММФ се наведува дека неодамнешните зголемувања на реалните каматни стапки најверојатно ќе бидат привремени.

– Кога инфлацијата ќе се врати под контрола, централните банки на напредните економии најверојатно ќе ја олеснат монетарната политика и ќе ги вратат реалните каматни стапки на нивоата пред пандемијата – се вели во соопштението, но не е прецизирано кога каматните стапки ќе се спуштат на пониски нивоа.

Финансиската институција со седиште во Вашингтон рече дека стареењето на населението ќе биде еден од факторите што веројатно ќе ја намали инфлацијата, бидејќи постарите луѓе имаат тенденција да трошат помалку.

– Износот што го трошите во однос на вашиот приход е најголем кога сте во 20-тите, 30-тите и 40-тите години, често се млади семејства, кога се формираат домаќинства, кога паровите се заедно, тие имаат тенденција да трошат најмногу кога купуваат автомобил или што и да е. , а како што старееш, ја успоруваш потрошувачката – изјави менаџерот на Polar Capital, Џорџ Годбер.

Во соопштението ММФ наведува дека ниската продуктивност, односно мерката колку стоки и услуги се произведени, може да влијае на намалувањето на инфлацијата.

Непосредно пред пандемијата „Ковид-19“, каматната стапка во ОК беше 0,75 отсто, но Банката на Англија ја намали двапати во март 2020 година на 0,1 отсто бидејќи земјата влезе во заклучување поради пандемијата, по што стапката на инфлација се зголеми стабилно во текот на изминатите неколку години и достигна 10,4 проценти во февруари – повеќе од пет пати повеќе од наведената цел на Банката на Англија од 2 проценти.

Можеби ќе ве интересира...

Од 563 до 1.198 евра: Државна помош ќе можат да добијат лица без постојана адреса

BiznisPRO

Се ослободува од акциите и инвестира во нови сектори: Одлуките на Гејтс се сигнал за пазарна криза

BiznisPRO

Што би рекле нашите работодавци на тоа: Од јануари минималната саатница во Германија е 12,41 евра

BiznisPRO