На вага пред полетување Авиокомпаниите се заинтересирани за тоа колку се тешки патниците

Од патниците кои летаат со Korean Air во следните неколку недели може да се бара да направат уште еден чекор пред да се качат – да стапнат на вага.

Сепак, оваа политика на авиокомпанија нема никаква врска со деградирање на нечиј изглед. Korean Air е еден од многуте превозници од кои се бара периодично да собираат податоци за тежината на авионите.

Според најавата на авиокомпанијата, програмата ќе влијае на некои патници кои заминуваат од аеродромот Гимпо од 28 август до 3 септември и од меѓународниот аеродром Инчеон помеѓу 8 и 19 септември.

И патниците и багажот ќе се мерат анонимно, а податоците потоа ќе бидат споделени со Министерството за земјиште, инфраструктура и транспорт.

Доколку патникот не сака да се соберат податоци за неговата тежина, корејскиот воздух потврдува дека може да се откаже.

Иако некои патници би можеле да бидат изненадени кога ќе бидат замолени да стапнат на вага, оваа одлука не ја донесуваат авиокомпаниите – таа често е наложена од регулаторите на државните авиокомпании.

Претходно оваа година, Нов Зеланд имаше слична програма со некои клиенти кои летаат на меѓународни линии, како што е ултра долгата релација помеѓу Окленд и ЏФК во Њујорк.

Откако ќе се соберат податоците, тоа им помага на авиокомпаниите да донесуваат одлуки за потребите на гориво и распределбата на тежината во авионот, пишува N1info.

Можеби ќе ве интересира...

Позната компанија го прекинува работењето

BiznisPRO

Колку чинат девизите денеска – Погледнете ја најновата курсна листа

BiznisPRO

На корисниците нема да им се допадне ова: Netflix повторно ги зголемува цените на претплатата

BiznisPRO