Тутунскиот гигант мора да плати казна од 635 милиони долари

Бритиш Американ Тобако (БАТ) ќе плати 635 милиони долари на американските власти откако подружницата се изјасни за виновна за кршење на санкциите поврзани со Северна Кореја. Компанијата соопшти дека постигнала спогодба со Министерството за правда и Канцеларијата за контрола на странски средства.

Прекршувањето на американските санкции се однесува на операциите на БАТ во Северна Кореја меѓу 2007 и 2017 година. Втората по големина светска тутунска компанија минатата година соопшти дека издвоила пари за да ја плати казната и рече дека тоа не влијаело на нејзините пошироки финансиски насоки.

Извршниот директор Џек Боулс се извини за недоличното однесување во вторникот. Тој рече дека „почитувањето на ригорозните стандарди за усогласеност и етичките стандарди беше и останува главен приоритет за БАТ“.

Можеби ќе ве интересира...

Како го направи ова? Повторно е најбогатиот човек на светот

BiznisPRO

Унгарија привлече рекордни инвестиции од 13 милијарди евра

BiznisPRO

Шефот на Фолксваген предвидува дека војната ќе биде полоша за европската економија од пандемија

BiznisPRO