Работа има, но нема заинтересирани: Во Европа има недостиг од работна сила, најголем проблем е угостителството и здравството

Околу осум милиони луѓе во ЕУ не се во програмата за образование или вработување, а тоа има најголемо влијание врз недостатокот на работна сила во областа на угостителството, здравството и информатичката технологија, изјави претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен.

Во своето обраќање пред Европскиот парламент за состојбата на Унијата, таа рече дека Европа е „блиску до целосна вработеност“ кога станува збор за работните места и дека сега „работа бара луѓе наместо луѓе кои бараат работа“ во блокот. .

Фон дер Лајен рече дека две третини од технолошките компании во Европа бараат експерти во областа на информатичката технологија.

Според неа, треба да се подобри пристапот до пазарот на труд, а потребна е и „квалификувана миграција“ и адаптација кон индустријата, технологијата и демографијата.

Дополнително, Фон дер Лајен посочи дека е неопходно да се фокусираме на предизвиците на пазарот на трудот.

Можеби ќе ве интересира...

Германскиот производител на автомобили плаќа бонуси до 7.900 евра

BiznisPRO

Родители за паричната помош за учениците: Ни значат тие 1.200 денари, ќе ги користиме за месечен џепарлак за децата

BiznisPRO

„Билд“: Цените во Германија растат, а грамажата на производите опаѓа

BiznisPRO