Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Рампа на руски бакар и алуминиум

Лондон – Лондонската берза за метали (LME) денеска објави дека ќе го прекине прифаќањето на испораките на некои метали произведени во Русија до нејзините складишта во Британија.

Тие вклучуваат Норилски никел бакар и Русал алуминиум.

Суспензијата вклучува и олово произведено од АД Уралелектромед.

Извозот на сите пратки на алуминиум и бакар на Русал од Норилск Никел и АД Уралелектромед во одобрени складишта во Британија мораше да се изврши од Русија пред 25 март, наведе ЛМЕ.

Најавата доаѓа откако Обединетото Кралство на 15 март воведе дополнителна царина од 35 отсто за увоз на руски бакар, олово, примарен алуминиум и алуминиумски легури.

LME, најголемата и најстарата светска берза за трговија со метали, додаде дека нејзините одлуки нема да одат подалеку од она што го пропишуваат владините санкции против Русија.

Можеби ќе ве интересира...

Русија забрани извоз на житарки и шеќер: Мерката трае до крајот на август, проблемите на пазарите растат

Бизнис про

Португалија ќе ги оданочува криптовалутите со стапка од 28 проценти

Бизнис про

САНКЦИИ ЗА КАМИОНИ: Земјите од ЕУ забрануваат руски и белоруски камиони

Бизнис про