Рекордни цени и инфлација: Белгијците не можат да издвојат пари за основните потреби

Цената на енергенсите во Белгија во првите месеци од годинава го достигнува својот максимум, а последиците од тоа се прелеваат во инфлацијата и животниот стандард на граѓаните.

Во ситуација кога земјаta има најниска стапка на економски раст во ЕУ, а инфлација од 8 отсто од февруари не е забележана од 1983 година, голем број граѓани се жалат дека не можат да издвојат пари за основните потреби, особено за сметките за парно.
Скокот на цените во Белгија е забележлив уште од септември минатата година, а беше забрзан поради војната во Украина и максималните цени на енергенсите на светските берзи.

Бензинска во Германија / фото Pixabay

За само еден месец во Белгија дизелот поскапе за 50 центи по литар и ја проби психолошката граница од две евра и достигна 2,23 евра за литар дизел.

Во исто време, цената на гасот во Белгија скокна на речиси 2 евра за литар (1,97), што е второ поскапување годинава од првичната количина од 1,59 од декември 2021 година.

Цените на керозинот, кој се користи и за греење, од 1 март поскапеа над 1 евро за литар и со помали осцилации се движат од 1,1 до 1,4 евро за литар.

Скокот на цените на енергијата доведе до зголемени сметки за парно, па се проценува дека просечното домаќинство во Белгија, по сегашните цени, треба да плаќа просечна сметка за гас од 3.700 евра годишно наспроти 2.500 евра лани.

Скокот на парното доведе до ситуација над милион корисници во последната година да побараат продолжување на плаќањата, односно плаќање на сметките за парно на рати.

Според сегашните цени, годишната сметка за струја во Белгија би била во просек 1.800 евра или 500 евра повеќе од лани.
За да им помогне на граѓаните со помали примања, државата ги прошири таканаречените социјални тарифи за парно, кои се и до 4 пати пониски од стандардните.

Од 1 март до 1 јули даноците за струја во Белгија ќе бидат намалени од 21% на 6%, а граѓаните ќе добијат 100 евра еднократна помош.
Цените на енергијата неизбежно се рефлектираа во зголемувањето на цените на храната и недвижностите во Белгија.

Просечните цени во белгиските супермаркети пораснаа меѓу 3 и 5 отсто во последните неколку месеци, додека цената на кавдартот скокна за 11,8 отсто.

Она што најмногу ги загрижува Белгијците е дека ова не е крајот и дека цените ќе продолжат да растат во наредниот период.

Можеби ќе ве интересира...

ОПЕК очекува побарувачката за нафта да расте

BiznisPRO

Воведуваат десетгодишни визи: Ова е услов

BiznisPRO

КОМПАНИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА СО НАМАЛЕНИ ИНВЕСТИЦИИ: Погледнете зошто се случи тоа

BiznisPRO