• април 5, 2022
  • 1 МИНУТА ЧИТАЊЕ

„Реплек АД“ со раст на приходите од продажба за 5,7 отсто во првиот квартал од годината

„Реплек АД“ со раст на приходите од продажба за 5,7 отсто во првиот квартал од годината

Скопје, 05.04.2022 –  Во првиот квартал од 2022 година „Реплек АД“ оствари раст на приходите од продажба од 5,7 отсто во споредба со истиот период минатата година. Остварените резултати се убедливо најголемиот раст на приходите од продажба на компанијата во прв квартал од почетокот на нејзиното постоење. На домашниот пазар приходите од продажбата се зголемиле за над 15 отсто. Компанијата бележи значаен раст од 3,7 отсто и на странските пазари, и тоа во услови на здравствена и воена криза.

Според проекциите, компанијата таргетира раст на приходите од продажба за над 20 отсто до крајот на годината.

Солидниот резултат што компанијата го оствари од продажба во првиот квартал од годинава, покрај другото е резултат и на новата извозна стратегија со што се зајакнаа и извозните позиции. Покрај тоа, „Реплек АД“ ги зајакна и своите пазарни позиции преку силната диверзификација на извозот. Во таа насока, компанијата за прв пат го осигура извозот на производите од своето портфолио, со што значително се намалува ризикот. Како резултат на новата извозна стратегија компанијата го продолжува освојувањето на нови пазари во Европската унија (ЕУ), Африка и Азија.

„Резултатите од првиот квартал се вистинска потврда на нашата одлука за проширување на портфолиото на производи и инвестиции во квалитетот на пласманите на пазарите. Оваа одлука донесе конкретен успех на сите пазари каде што сме присутни. Имаме силен развоен бизнис план кој ќе го оствариме со уште посилно темпо, а  успехот што го постигнавме во првиот квартал е одлична вест за нас, но и за нашите вработени и нашите акционери. Развојот и успехот на нашата компанија е можен само со заеднички заложби и енергија која ќе ги забрза овие процеси. Тоа ќе донесе бенефит за сите, а најмногу за нашите потрошувачи. Очекуваме преку инвестиции и иновации да внесеме нова додадена вредност на „Реплек АД“, што ќе рефлектира модерност, флексибилност и нови производи со што дополнително ќе ги зајакнеме нашите пазарни позиции“, истакна Душан Пецовски, претседател на Управниот одбор на „Реплек АД“.

„Реплек АД“ започна нов развоен циклус во компанијата, а дел од овој процес, чија цел е унапредување на сите нејзини активности, е и зголемување на капацитетите. Во таа насока, компанијата го завршува процесот на инвестиции во новиот погон, кој набрзо ќе биде ставен во функција.

Како извозна компанија, „Реплек АД“ останува фокусирана на зајакнување на своето присуство на пазарите во ЕУ. Покрај тоа, компанијата активно работи и на проширување на соработката со земјите членки на Асоцијацијата на југоисточните азиски нации (АСЕАН), а се работи и на подобро позиционирање на домашниот и регионалните пазари.

„Реплек АД“ е извозно ориентирана компанија која на странските пазари пласира 75 отсто од своето производство, а 25 отсто отпаѓа на домашниот пазар. Производите на компанијата се присутни на повеќе од 25 пазари во целиот свет. Меѓу нив, покрај оние на земјите од ЕУ, најголеми се и пазарите на Русија, Азербејџан, Казахстан, Молдавија, Грузија, Виетнам и други.

„Реплек АД“ вработува околу 500 лица, а компанијата е основач и на „Реплек Фарм“, која од 2011 година го поседува ГМП-сертификатот на ЕУ за добри производни практики во фармацевтската индустрија. Овој сертификат гарантира квалитет и е потврда дека лековите на компанијата се целосно усогласени со највисоките светски стандарди во оваа индустрија.

Поврзани соддржини

ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична енергија

ТЕЦ Неготино е вклучен на мрежа и испорачува електрична…

ТЕЦ Неготино е синхронизиран на мрежа во 12:20ч и ја засилува својата…
РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали има злоупотреба кај правните субјекти за потрошувачката на струја

РКЕ: Пред осум месеци побаравме да се испита дали…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) посочува дека уште во…
Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45.…

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот…
ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија за  справување со климатски промени

ФИТР инвестира во пет компании за развој на решенија…

Вкупно пет домашни компании се добитници на финансиска поддршка во рамките на…
ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве кој ќе добие 3.000 денари месечна помош

ОБЈАВЕНА ЛИСТАТА СО ИМИЊА И ПРЕЗИМИЊА НА ГРАЃАНИ: Еве…

Списоците на корисници на финансиска поддршка објавени на веб страната на Министерството…
Падна одлука: Повторно поевтинување на горивата

Падна одлука: Повторно поевтинување на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
Во потрага по работници, Германија воведува нови правила за поголема имиграција

Во потрага по работници, Германија воведува нови правила за…

„Ни требаш“, вака германскиот министер за економија Роберт Хабек (Хабек) регрутира квалификувана…
На сила стапија ограничувањето на руската цена на нафтата и забраната за увоз во Европската унија

На сила стапија ограничувањето на руската цена на нафтата…

Ограничувањето на цената на руската нафта од 60 долари за барел договорено…
Русија: Нема да работиме под ограничувања на цената на нафтата, дури и ако го намалиме производството

Русија: Нема да работиме под ограничувања на цената на…

Русија нема да извезува нафта што е предмет на ограничување на цената…
ТЕЦ Осломеј вклучен во производство

ТЕЦ Осломеј вклучен во производство

ТЕЦ Осломеј е вклучен на мрежа вчера во 17:52ч и произведува електрична…
Бислимоски: Домаќинствата со просечна заштеда од 16,32 проценти, блок тарифите даваат ефекти

Бислимоски: Домаќинствата со просечна заштеда од 16,32 проценти, блок…

Скопје, 4 декември 2022 (МИА) – Домаќинствата за 16,32 проценти ја намалиле…
УЈП со голема заштеда на струја

УЈП со голема заштеда на струја

Управата за јавни приходи во месец октомври, потроши за 28 %, помалку…