Русија повторно е меѓу петте најдобри извозници на жито во ЕУ

По година и пол, Русија се врати меѓу првите пет извозници на жито во Европската унија, бидејќи имаше максимален обем на откуп од март минатата година.

Ова се наведува во статистичките анализи на Евростат.

Во септември, Европската унија нагло го зголеми увозот на руско жито за 22 отсто месечно и десет пати годишно, до 180.000 тони. Ова е максимум од март 2022 година и и овозможи на Русија да го заземе четвртото место меѓу најголемите извозници на жито во ЕУ.

Украина е земјата од која ЕУ увезува најмногу жито. Испораките од таа земја се зголемиле за еден месец за еден процент, а на годишно ниво се намалуваат за четвртина – на 1,2 милиони тони.

Во септември, Бразил го зголеми извозот за 1,8 пати во еден месец, до 1,1 милион тони.

Меѓу лидерите е Турција, која испрати 204.000 тони жито во Европската унија, што е четири отсто повеќе за еден месец.

Канада е на петтото место бидејќи нејзината продажба падна за една третина на 139.000 тони.

Можеби ќе ве интересира...

Паѓа цената на нафтата на светските берзи

BiznisPRO

Инфлацијата се зголеми во Германија: во 2023 година беше повисока за речиси 6 проценти

BiznisPRO

Гасот поскап за 20 отсто: Цената скокна по наредбата на Путин да се плаќа со рубљи

BiznisPRO