САД го ограничија извозот на чипови

Американската влада воведе ограничувања за извоз на одредени чипови Nvidia за работа со вештачка интелигенција во некои земји на Блискиот Исток.

„Во текот на вториот квартал од фискалната 2024 година, Владата на САД не извести за дополнителни барања за лиценцирање за подгрупа производи A100 и H100 наменети за одредени клиенти и региони, вклучително и некои земји на Блискиот Исток“, се вели во соопштението на компанијата. но не прецизираше за кои земји станува збор.

Компанијата генерираше најголем дел од продажбата од 13,5 милијарди долари во последниот фискален квартал, кој заврши на 30 јули, од САД, Кина и Тајван, при што околу 13,9 отсто од нејзиниот профит доаѓа од сите други земји заедно.

Пред околу една година, на Nvidia ѝ беше кажано дека американските официјални лица побарале од неа да го прекине извозот на тие компјутерски чипови со вештачка интелигенција во Кина, што беше протолкувано како потенцијално забавување на способноста на кинеската фирма да извршува напредни задачи како што е препознавање слики.

Можеби ќе ве интересира...

Народната банка и ЕИБ ќе соработуваат за поддршка на зелените финансии

BiznisPRO

Сите корисници на iPhone го прават тоа, а експерт вели дека тоа е грешка

BiznisPRO

Покачување на минималната плата, покачување на пензиите, мерки за помош на граѓаните – Што да очекуваме во 2024 година?

BiznisPRO