Се помалку домашно производство на млеко и месо

Според податоците на Државниот завод за статистика, производството на кравјо млеко во 2023 година изнесува 238 328 илјади литри, што е за 26.5% помалку во однос на 2022 година.

Намалување на производството е забележано и кај овчото млеко, и тоа за 20.5 % во 2023 година во однос на претходната година.

Производството на козјо млеко е зголемено за 3.3 % споредено со претходната година.

Вкупното производство на месо е намалено за 7.4 %.

Од другите добиточни производи, во 2023, во однос на 2022 година, забележано е зголемено производство на јајца и намалено производство на волна.

Можеби ќе ве интересира...

Годишен раст од 7,4 отсто на вкупните депозити и од 8,4 отсто на вкупната кредитна поддршка

BiznisPRO

Пет отсто ДДВ за струјата ќе остане до крајот на годината – се крчка нова цена на електричната енергија

BiznisPRO

Американската централна банка сè уште предвидува три намалувања на каматните стапки оваа година и покрај инфлацијата

BiznisPRO