ТОКСИЧЕН РАСТ НА АМЕРИКАНСКАТА ЕКОНОМИЈА: Секој долар од растот на БДП платен со долг од два и пол долари

Во четвртиот квартал од 2023 година, американскиот БДП порасна за 3,2 отсто, што е нешто пониско од планираните 3,3 отсто.

Во бројки, номиналниот БДП (оној што не ги одразува разликите во трошоците за живот и стапките на инфлација) се зголеми од 27,64 трилиони долари во третиот квартал на 27,94 трилиони долари во четвртиот квартал, или американската економија порасна околу 334,5 милијарди долари.

Што доведе до овој раст? Долг, и многу долг, велат од „Зирохеџ“.

Според податоците на Министерството за финансии на САД, на крајот на декември 2023 година долгот изнесувал 34 трилиони долари (34 илјади милијарди долари).

Со други зборови, растот на американската економија од 334,5 милијарди долари чинеше 834,2 милијарди долари долг или точно два и пол долари долг за секој долар „раст“ на БДП.

Можеби ќе ве интересира...

Драстичен пад на цената на нафтата на светските берзи, расте доларот

BiznisPRO

Еве во кои држави е најскапо да се подигне готовина од банкомати

BiznisPRO

ПРОВЕРЕТЕ ГИ СМЕТКИТЕ: Парите од “Мој ДДВ” се исплатени на граѓаните

BiznisPRO