Швајцарија ја намали инфлацијата, а најави загуба од 21,6 милијарди евра

Швајцарската национална банка (SNBN.S) објави годишна загуба од 3,2 милијарди швајцарски франци (3,62 милијарди долари) за 2023 година, бидејќи чекорот кон позитивни каматни стапки ја чинеше скапо и значеше дека не може да исплати дивиденда втора година по ред.

SNB стана последната централна банка која пријави загуби бидејќи повисоките каматни стапки воведени за борба против инфлацијата ја принудија да плаќа милијарди на комерцијалните заемодавци.

Германската централна банка минатиот месец соопшти дека изгубила 21,6 милијарди евра минатата година, со што ги збришала речиси сите нејзини резерви, додека нејзината холандска банка загубила 3,5 милијарди евра.

За SNB, добивката од нејзиното злато и каматата исплатена на итните заеми дадени за време на спасувачката програма на Credit Suisse не беа доволни за да се надоместат трошоците од построгата монетарна политика на централната банка. Во 2022 година СНБ излезе од негативните каматни стапки и од јуни минатата година плаќа камата од 1,75 отсто на деловните банки кои депонираат пари преку ноќ. Иако депозитите по видување паднаа во последните месеци, таа бројка изнесуваше 478,5 милијарди франци, покажаа податоците во понеделникот.

Заострената монетарна политика се исплатеше со инфлацијата во Швајцарија, која е значително пониска отколку во соседните земји. Последното читање во понеделникот покажа дека швајцарските цени се зголемија за 1,2 отсто во февруари, што е најбавно темпо во речиси две и пол години. Профитот на SNB беше погоден и од посилниот швајцарски франк минатата година, нуспроизвод на повисоките каматни стапки, како и пониската швајцарска инфлација.

Добивката од странските обврзници и акции на SNB во вредност од речиси 700 милијарди франци падна на 4 милијарди франци, откако дивидендите, каматите и добивките од вреднување беа погодени од 58 милијарди франци загуби по девизниот курс.

Резултатот од 2023 година, кој ја потврди привремената прогноза на SNB во јануари, беше подобрување на рекордната загуба од 132,5 милијарди франци во 2022 година. во низа. Тоа беше само трет пат СНБ да не исплати дивиденда во последните 32 години. Сепак, загубата веројатно нема да влијае на монетарната политика, бидејќи претседателот Томас Џордан, кој го најави своето заминување во петокот, треба да ја објави најновата одлука за стапката на 21 март.

Можеби ќе ве интересира...

Цената на нафтата падна за речиси 3 долари „Ова е неславниот показател за презаситеност на пазарот“

BiznisPRO

Убава вест: Некои излегоа од рецесијата

BiznisPRO

Откриени нови наоѓалишта на природен гас

BiznisPRO