Силата на ветрот: Црна Гора е прва во Европа која произведува електрична енергија од ветерни електрани

Вчера, според податоците на веб-страницата Windeurope.org, Црна Гора била на врвот на листата на европски земји според процентот на енергија добиена од ветерните електрани, пренесуваат црногорските медиуми.

На 9 декември, два црногорски ветерни електрани, Можура и Крново, исполнија 35 отсто од вкупните потреби за електрична енергија на Црна Гора, пренесува РТЦГ.

VindJurop е здружение за енергија на ветер во Европа, чии членови се националните асоцијации за енергија од ветер од сите европски земји.

На веб-страницата Windeurope.org секојдневно се објавуваат податоци за учеството на енергијата на ветерот во вкупното производство на електрична енергија во одделни земји.

Црна Гора во моментов во електроенергетскиот систем ги има ветерниот парк Крново со инсталирана моќност од 72 MW и ветерниот парк Можура со моќност од 46 MW.

Информациите од веб-страницата WindEurope.org ги пренесе и Владата на Црна Гора на својот официјален Твитер профил.

Можеби ќе ве интересира...

Австрија и Германија против воведување ембарго на увозот на рускиот гас

BiznisPRO

Колку се безбедни? – 5 потенцијални опасности од пожар и други инциденти со фотоволтаични системи

BiznisPRO

СПАС ЗА ЦРНИ ДЕНОВИ: Црногорците се’ повеќе штедат, имаат 2,6 милијарди евра во банките

BiznisPRO