Сите албански градови ги гаснат светлата

Албанија им нареди на сите градови да го исклучат осветлувањето на јавните згради и улици, поради енергетската криза предизвикана од сушата и поскапувањето на струјата.

Албанската државна електроенергетска компанија КЕШ затвори 11 од 13 турбини во хидроцентралите во неделата поради недостиг на вода во резервоарите, принудувајќи ја земјата да ги покрие најголем дел од потребите за електрична енергија со увоз.

Албанија се обидува да го диверзифицира своето производство на електрична енергија со издавање градежни дозволи за соларни и ветерни компании за да ја намали нејзината целосна зависност од хидроенергијата. Земјата, која има 2,8 милиони жители, нема инсталирано производство на електрична енергија од фосилни горива.

Како и другите европски земји, Албанија се соочува со енергетска криза од минатата година, кога цените пораснаа и до пет пати.

Целото домашно производство на струја во Албанија зависи од хидроенергијата, а отсуството на врнежи во последните месеци, со прекумерната потрошувачка на нејзините резерви на вода, ја влоши и онака лошата состојба.

Нападот на Русија врз Украина дополнително ги поттикна цените на енергијата, а владата во Тирана предупредува дека цените би можеле да скокнат до 1.000 евра за MWh.

„Дожд нема да има во следните две недели и работите само се влошуваат, поради што мораме да се потпреме на увоз. Од денеска увозот ќе биде поголем од домашното производство на струја, а во моментов имаме само два агрегати. работи на каскадата на Дрим“, рече во видео пораката министерката за енергетика Белинда Балуку.

Албанската електроенергетска компанија КЕШ објави дека резервите на вода во нејзините три акумулации на реката Дрим се само 315 GWh, што е повеќе од 1.230 GWh минатата година.

Слична е состојбата и во другите помали приватни хидроцентрали кои учествуваат со околу 40 отсто во производството на електрична енергија.

Владата рече дека ќе мора да плати околу 550 милиони евра (607 милиони американски долари) за увоз на енергија, но некои експерти велат дека сумата може да достигне и до 1 милијарда евра.

Можеби ќе ве интересира...

ММФ призна: Руската економија се развива подобро од очекуваното

BiznisPRO

Американ ерлајнс купува 260 нови авиони од Боинг, Ербас и Ембраер поради зголемената побарувачка

BiznisPRO

Heineken ја зголемува цената на пивото

BiznisPRO