Светските цени на храната паѓаат… со неколку исклучоци

Светските цени на храната паѓаат втор месец по ред во мај, во услови на олеснување од падот на цените на растителното масло, според Организацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО). Глобалниот индекс на цените на храната на ФАО падна за 0,6% во мај во однос на еден месец претходно. Во април падот беше 0,8%. Индексот ја мери месечната промена на просечните цени на месото, млечните производи, житариците, растителните масла и шеќерот.

Сепак, индексот остана блиску до рекордните нивоа во март, поради настаните околу војната меѓу Русија и Украина, кои продолжуваат да ја повредуваат светската трговија. Индексот достигна највисока точка во март 2011 година.

Во текот на изминатите неколку години, цените на храната драстично се зголемија поради недостигот на синџирот на снабдување предизвикан од пандемијата, лошите временски услови и, од неодамна, забраните за извоз и тековната војна во Украина.

Падот на цените на растителното масло се должи на тоа што Индонезија ја укина својата кратка забрана за извоз на палмово масло минатиот месец, која беше воведена кон крајот на април. Забраната дојде поради кризата во глобалните резерви на растително масло среде војната во Украина, која пред војната беше најголемиот извозник на сончогледово масло.

Цените на млечните производи паднаа и поради блокадата во Кина, која ја намали побарувачката, но цените на месото и пченицата продолжуваат да растат поради војната меѓу Русија и Украина. Генерално, цените на месото се зголемија за време на пандемијата поради тешкотиите во синџирот на снабдување, континуираниот недостиг на работна сила и повисоките трошоци за ѓубрива и гориво.

Од сите индекси, најмногу поскапеа житариците во мај. По инвазијата на Украина во февруари, цените на пченицата се зголемија поради намалените производствени изгледи во Украина и Русија, иако цените остануваат под рекордното ниво, достигнато во март 2008 година

Цените на фјучерсите на пченицата во Америка се зголемија за 48% од 2022 година. Русија и Украина сочинуваат околу 13% од вкупното светско производство на пченица. Повисоките цени на житариците се исто така одговор на индиската забрана за извоз, која беше наметната за да се справи со зголемувањето на домашните цени на храната и намалувањето на приносот на пченицата како резултат на интензивните топлотни бранови.

Можеби ќе ве интересира...

ИНВЕСТИЦИИ ВО ФИЛМСКАТА ИНДУСТРИЈА Амазон во аквизиција тешка 8,5 милијарди долари

BiznisPRO

Проблеми со петата врата: Џенерал моторс повлекува 820.000 камиони продадени во Америка

BiznisPRO

Холандија влезе во рецесија: Цените на храната и сметките за струја растат

BiznisPRO