Цената на вашата омилена храна вртоглаво расте

Индустријата стравува дека новата регулатива на ЕУ ќе ги загрози залихите на кафе во Европа. Цените би можеле значително да пораснат, предупредува германското здружение за кафе во Хамбург.

Станува збор за регулативата на ЕУ за синџири на снабдување без уништување на шумите, која важи од 31 декември. Компаниите во иднина ќе треба да докажат дека ниту една шума не е исчистена или оштетена за нивниот производ.

Ова не се однесува само на суровините како какао или зрна кафе, туку вклучува и одредени секундарни производи како чоколадо, кожа или мебел. Прекршувањата се закануваат високи казни од најмалку четири отсто од годишниот промет во ЕУ.

Европската комисија тврди дека не се познати факти дека регулативата би ги зголемила цените на храната. Поддршката на малите земјоделци е приоритет и законот не претставува скриено трговско ограничување, пишува магазинот „Феникс“.

Холгер Прејбиш, генерален директор на здружението за кафе, повикува на одложување на пријавувањето. Во спротивно, би било загрозено постоењето на милиони одгледувачи на кафе низ светот.

„Во моментов, само околу 20 отсто од земјоделците ги исполнуваат условите“, вели тој. Тој се жали и на бирократскиот товар и тешкотиите во добивањето на потребните информации.

Големите производители на кафе, како што е Alois Dallmayr KG, исто така ги критикуваат новите регулативи на ЕУ. Јоханес Денглер, член на менаџерскиот тим, зборува за „гротескното административно оптоварување“ за компаниите и земјоделците. Печечите на кафе Lavazza, Melitta и Darboven („Idee-Kaffee“, „Mövenpick“) сакаат да се усогласат со законите на ЕУ, но им треба повеќе време.

„Последиците ќе бидат јасен недостиг во понудата на зелено кафе и цените ќе се зголемат како резултат на тоа“, вели портпаролката Дарбовен.

Германија е втор најголем увозник на кафе во светот по САД со 1,1 милион тони годишно. Главниот удел доаѓа од Бразил (30 проценти) и Виетнам (20 проценти).

Можеби ќе ве интересира...

Цената на нафтата се искачи над 83 долари! Се чека одлуката на ОПЕК, еве што ќе биде со „црното злато“ до крајот на годината

BiznisPRO

Од април повисок минималец од 22.500 денари за околу 90 ијлади работници

BiznisPRO

Германската компанија Адидас пријави годишна загуба за прв пат од 1992 година

BiznisPRO