Цените на недвижностите паѓаат: Еве каде цените најмногу паднале

Глобалните цени на недвижностите паднаа во третиот квартал од 2023 година за 2,1 отсто на годишно ниво, на збирно и реално ниво.

Интересно е што реалните цени на куќите и становите продолжија да паѓаат во развиените економии (-2,7 отсто во просек) побрзо отколку во земјите во развој (-1,6 отсто).

Сепак, сè уште постојат значителни разлики помеѓу одделни земји со ист економски статус. Така, кај развиените земји, индикативно е тоа што цените беа релативно стабилни во Соединетите Американски Држави и Јапонија, додека нагло паднаа во еврозоната, Обединетото Кралство и Јужна Кореја, покажуваат најновите податоци објавени од Банката за меѓународни порамнувања. (Банка за меѓународни порамнувања – БИС.

Споредено со цените веднаш по Големата финансиска криза од 2008 година, односно во изминатите 15 години, глобалните цени на недвижностите се зголемија во просек за 23 проценти – 33 проценти во развиените земји и 16 проценти во економиите во развој, со фактот дека дека, како што беше споменато, вторите сега ја надополнуваат таа разлика.

Глобалната слика е донекаде подобрена со ситуацијата во Централна и Источна Европа, како и во регионот на Блискиот Исток (пред новите конфликти во Појасот Газа) и делови од Африка.

Цените на недвижностите забележаа најголем пад во Луксембург (до 17 проценти), Германија (-15 проценти) и Финска, Унгарија и Словачка (со -12 проценти).

Спротивно на тоа, вредностите на куќите и становите пораснаа најбрзо во Турција (+21 отсто), каде високата инфлација ги зголеми реалните цени, Обединетите Арапски Емирати (+17 отсто), Грција (+9.0 отсто, како последица на закрепнување на туризмот во оваа земја по пандемијата), и Филипините (+ 7,0 проценти) и Мексико (+ 6,0 проценти).

Можеби ќе ве интересира...

Масовно повлекување на биткоини од берзата

BiznisPRO

Паѓаат цените на нафтата: Најниска сума во последните три недели

BiznisPRO

Илјадници Македонци и оваа година ќе заминат на работа во Хрватска: Се бараат пица мајстори и скараџии за плати од 2.500 евра

BiznisPRO