Visa и Mastercard завршија на суд

Американските компании за кредитни картички „Виза“ и „Мастеркард“ се соочуваат со колективна тужба од трговци во Британија поради такси за обработка на плаќањата по засилената регулаторна контрола и споровите во САД.

Visa и Mastercard долго време доминираат на пазарот за платежни картички, што го привлече вниманието на британските парламентарци и предизвика бран барања за построг регулаторен надзор, пишува Index.

„Значајно зголемени такси“
Британскиот регулатор за платежни системи (PSR) во прелиминарниот извештај, објавен пред минатата недела, заклучи дека Visa и Mastercard значително ги зголемиле надоместоците за плаќање со картички, а има малку докази дека значително го подобриле квалитетот на услугата. Зголемените такси ги чинеа британските компании повеќе од 250 милиони фунти, според проценките во прелиминарниот извештај на PSR од 158 страници.

„ПСР откри дека во текот на изминатите пет години, по сметките за промените во обемот, Mastercard и Visa ја проширија својата мрежа и ги зголемија надоместоците за повеќе од 30 проценти во реални услови, со малку докази за соодветно подобрување во квалитетот на услугите“, се вели во соопштението на регулаторот.

Стотици трговци поднесоа тужби
Стотици трговци оттогаш поднесоа барања до судот за конкуренција во Лондон против Visa и Mastercard, тврдејќи дека се пренаплатени.

Во 2022 година, ним им се придружија Commercial and Interregional Card Claims, специјализиран правен тим од адвокатската канцеларија Харкус Паркер, кој бараше компензација во име на група трговци.

Судот првично одби да го сослуша случајот според британскиот закон што ги регулира колективните постапки, слично на оној во САД. Тие укажаа минатиот петок дека можеби ќе го прифатат, а одлуката може да влијае и на другите тужители.

Кон крајот на март, двата гиганти со картички се согласија на малку помали такси за плаќања со кредитни и дебитни картички во САД во наредните години, како дел од спогодбата што треба да им заштеди на трговците околу 30 милијарди долари. Укинување на одредбите кои ги спречуваат трговците да ги насочуваат клиентите кон поевтини начини на плаќање.

Можеби ќе ве интересира...

Просечната месечна плата стигна над 39 илјади денари

BiznisPRO

Се продава целиот град на крајбрежје

BiznisPRO

Го достигна максимумот: Цената на храната расте на светско ниво

BiznisPRO