Виз ер значително го намалува бројот на летови во регионот, големи кратења на линиите од скопскиот и охридскиот аеродром

Унгарската авиокомпанија Wizz Air ги намали летните операции во регионот, кои ќе важат од 31 март до 26 ноември, како резултат на проблеми со моторот кои значително влијаат на бројот на летови.

Поради проблеми со моторот, Виз ер приземји повеќе од 40 авиони во својата флота за да ги прегледа моторите на Pratt & Whitney. Последица на тоа е намалување на летните летови во земјите од регионот, што ќе резултира со намалување на бројот на патници на скопскиот аеродром на 2.082. 222, што е за 6,5 отсто помалку во однос на истиот период лани на редовните линии.

Кога ќе ја погледнеме целата област на поранешна Југославија, Viser отстрани 1,4 милиони седишта од пазарот оваа летна сезона. Бројот на летови е намален за 22,3 отсто во однос на првичниот план, додека капацитетот е намален за 31,5 отсто. И двете се значително помали во споредба со минатогодишните операции, со 20,8 отсто помалку летови и 30,7 отсто помалку седишта.

Можеби ќе ве интересира...

Уште една земја на работ на рецесија

BiznisPRO

Приматели на плата – Рационалното управување со финансиските средства е клучно за безгрижна иднина

BiznisPRO

Курсна листа за 26 април 2024

BiznisPRO