Во јануари Чешка значително го зголеми купувањето на руски гас

Чешка значително го зголеми купувањето на руски гас во јануари, пишува чешкиот портал Novinki.cz.

Според информациите на чешкиот гасен оператор НЕТ4ГАС, уделот на рускиот гас во вкупниот чешки увоз на овој вид енергија во јануари изнесувал 62 отсто.

Во периодот од јануари до октомври 2023 година, Чешка речиси и да не увезе руски гас, бидејќи нејзиното учество во вкупниот увоз на гас беше само два отсто.

Можеби ќе ве интересира...

Гаспром испорачува 42,4 милиони кубни метри гас дневно преку Украина

BiznisPRO

Се променија цените на горивата: Македонија и натаму меѓу земјите со најевтини горива во Европа

BiznisPRO

Нова цена на горивата – Бензинот ближи кон 90 денари од литар

BiznisPRO