Во потрага по работници, Германија воведува нови правила за поголема имиграција

„Ни требаш“, вака германскиот министер за економија Роберт Хабек (Хабек) регрутира квалификувана работна сила од странство во видео на англиски јазик на веб-страницата на германската влада „Make it in Germany“.

Министерката за внатрешни работи Ненси Фезер нагласува дека Германија е разновидна имиграциска земја, а владата сака „нов почеток во миграциската политика.“ Луѓето кои дојдоа во Германија „направија многу за да ја направат нашата економија силна како што е денес“, вели Германскиот канцелар Олаф Шолц во својата најнова видео порака. Како и Фезер, тој промовира поедноставување на Законот за државјанство.

На Германија и недостигаат сè повеќе експерти и работници: во технологијата и трговијата, гастрономијата, логистиката, образованието или грижата. Кога бејби бумовите (оние родени во две децении по крајот на Втората светска војна) наскоро ќе се пензионираат, проблемот ќе се влоши. „За многу компании потрагата по квалификувани работници е веќе егзистенцијално прашање“, предупреди сојузниот министер за труд Хубертус Хајл, особено кога ќе се земе предвид процесот на дигитализација и заштита на климата, пишува „Дојче веле“.

Можност за имигрантите и за Германија
Германската социјалдемократско-зелено-либерална влада веќе најави во коалицискиот договор дека дополнително ќе го развива законот за имиграција. Тој треба да стане поотворен и поедноставен.

Владата разви три пакети промени поврзани со миграцијата: за законодавството за азил и можностите за оние кои имаат т.н. Duldung (одржлив статус за лица кои немаат статус на престој, но се заштитени од депортација), имиграција на квалификувани работници и стекнување германско државјанство. Многу се зборува за шансите за имигрантите, но и за Германија.

Во Бундестагот веќе се разговараше за првиот миграциски пакет и наскоро треба да се донесе одлука.

Можност за престој за лица со „Дулдунг“
На крајот на минатата година околу 240.000 лица со т.н „Дулдунг“, претрпе статус: нивното барање за азил е одбиено, но нивното депортирање е привремено суспендирано – на пример поради ризици во матичната земја, сериозна болест или недостаток на патни документи. И покрај тоа што нивниот претрпен статус се продолжува со години, и ако (некои) се добро интегрирани, работат и нивните деца одат на училиште, тие можат да бидат депортирани преку ноќ.

Оваа германска влада сака да го промени тоа: секој што живее во Германија најмалку пет години од 1 октомври 2022 година, треба да добие ново право на престој за година и половина. Денес, околу 136.000 луѓе имаат право на тоа. Оние кои не сториле кривични дела можат да се квалификуваат за право на постојан престој во овој пробен период.

Министерот за внатрешни работи Фезер тоа го објаснува вака: „Ова, пред сè, значи дека тие сами заработуваат за живот, дека зборуваат германски и дека можат недвосмислено да го докажат својот идентитет.“ Доколку се исполнети сите услови, тие добиваат трајно право на престој. во Германија им даде обезбедување на засегнатите и на работодавачите, а и на властите ќе им биде олеснето.

Депортации
Враќањето на оние кои не можат да останат треба да се врши поконзистентно од претходно, велат од Федералното МВР. Ова е особено точно за криминалците. Новиот закон треба да го олесни депортирањето и притворањето во очекување на депортација.

Професионална работна сила
Вториот миграциски пакет се однесува конкретно со имиграцијата на квалификувани работници. Петте министерства се договорија за клучните точки.

– На Германија итно и требаат квалификувани работници во сите сектори. Затоа мора да се искористат сите потенцијали дома и во странство“ – ова се првите реченици во документот за клучните точки за имиграцијата на квалификувани работници, кои ги погледна ДВ. Сојузната агенција за вработување претпоставува дека на Германија и треба прилив на 400.000 работници од странство секоја година.сега многумина дојдоа во Германија од други земји на ЕУ, но и во тие земји одамна се чувствуваат демографски промени.

Од 2020 година, постои закон за имиграција за квалификувани работници, но имиграцијата од земји кои не се членки на ЕУ во Германија е ограничена – и е намалена за време на пандемијата на коронавирус: во 2019 година, околу 39.000 луѓе од земји кои не се членки на ЕУ дојдоа во Германија за вработување. , што е само 0,1 отсто од вкупната домашна работна сила. Во 2020 година имало само 29.000 од нив.

Критичарите и претприемачите се жалат на бирократски пречки, власти кои работат премногу бавно и недостаток на дигитализација. Згора на тоа, издавањето визи во конзуларните канцеларии е бавно. Владата сака и овде да промени некои правила.

Синиот картон на ЕУ за дипломирани студенти и занаетчии
Пред десет години, т.н сина карта која важеше низ ЕУ за висококвалификувани професионалци – аналогно на зелениот картон во САД. Високообразованите лица можат да влезат во земјава за вработување без приоритетна проверка дали работата прво треба да ја добијат Германци или граѓани на ЕУ и без познавање на јазикот. Тие, исто така, мора да заработат одредени минимални примања за да се исклучат саатниците.

Можеби ќе ве интересира...

Светски берзи: Берзата заглави по силниот раст од почетокот на годината

BiznisPRO

Објавена листата на најбогатите на Балканот: Прв е Новак Ѓоковиќ, а еве кој Македонец е во топ 7

BiznisPRO

Цените на недвижностите конечно паѓаат

BiznisPRO