Во следните денови ќе поевтинат месото, млекото и лебот

Граѓаните ќе добијат празнични цени на основните прехранбени производи по склучувањето на договорите на малите компании со ЕВН продажба, најави министерот за економија, Крешник Бектеши.

Се очекува да бидат потпишани околу 1.000 договори со компаниите кои произведуваат храна, училиштата и малите фирми кои добија можност да купат струја по повластена цена од ЕВН Продажба. Меѓу нив се околу 600 пекарници и тоа треба директно да влијае врз цената на намалување на лебот.

– Веќе почна намалувањето на лебот. Очекуваме намалување на основните прехранбени производи. Утре ќе донесеме одлука да го прошириме списокот со компании од прехранбената индустрија. Ќе ги внесеме гранките одгледување на молзни крави, говеда и одгледување свињи за да се затвори кругот при производство на месото и млекото. Тоа ќе одигра улога во крајната цена за потрошувачите. Очекуваме празнични цени, односно цените да се намалат пред новогодишните и верските празници – рече министерот Бектеши.

Тој очекува во следните пет дена да поевтини млекото, а во следната недела и месото.

– Откако ќе профункционира мерката на Владата за субвенционирана електрична енергија, очекувам поголемо намалување на цените – додаде тој.

Можеби ќе ве интересира...

Нова цена на горивата

BiznisPRO

Македонија меѓу земјите со најевтини горива во регионот и Европа

BiznisPRO

Нова цена на горивата

BiznisPRO