Вртоглави цени на горивата во регионот: Кој плаќа за најскап безоловен бензин, а кој за Еуродизел – Македонија е меѓу земјите со најевтини горива

Цените на безоловниот бензин Еуросупер 95 и Еуродизелот во Црна Гора се повисоки од просекот во регионот.

Според податоците од новиот Билтен за цените на нафтените деривати, литар еуросупер 95 во Црна Гора чини 1,74 евра, а од земјите од регионот поскапува само во Албанија каде се продава за 1,98 евра.

Литар еуросупер 95 е поевтин во Хрватска, каде чини 1,63 евра, во Босна и Херцеговина (БиХ) 1,62 евра, во Србија 1,6 евра, а во Македонија 1,29 евра.

Најевтиниот безоловен бензин 95 во Европа го плаќаат граѓаните на Унгарија, 1,28 евра, а најскапите жители на Холандија, 2,34 евра.

Кога станува збор за еуродизелот, литар во Црна Гора чини 1,74 евра. Поскап е во Албанија каде може да се купи за 1,81 евро.

Литар Еуродизел во Хрватска чини 1,72 евра, БиХ 1,64 евра, а Македонија 1,23 евра.

Според овие податоци, најевтин еуродизел во Европа плаќаат граѓаните на Малта, 1,21 евро, а најскапите жители на Шведска за 2,35 евра.

Можеби ќе ве интересира...

Компанија која исплати дивиденда од 98 милијарди долари

BiznisPRO

Владата ја продолжи забраната за извоз на пченица, јачмен, пченка и сончогледовите масла и семиња

BiznisPRO

РКЕ: Грејната сезона во Скопје почнува утре, цената на парно греењето засега останува истата

BiznisPRO