xAI на Илон Маск официјално го доби Grok со отворен код

Компанијата xAI за вештачка интелигенција (AI) предводена од Илон Маск официјално го отвори својот модел на јазикот Грок, откако Маск ги објави плановите да го стори тоа пред нешто помалку од една недела.

Маск минатиот понеделник рече дека xAI ќе го направи Grok со отворен код, а во неделата компанијата го објави отвореното објавување на јазичниот модел во објава на својата веб-страница.

„Ги објавуваме тежините на основните модели и мрежната архитектура на Грок-1, нашиот голем јазичен модел“, пишува xAI во објавата. „Грок-1 е модел на мешавина од експерти од 314 милијарди параметри, обучен од нула од xAI“.

„Ова е контролен пункт на суровиот основен модел од фазата на пред-тренинг Грок-1, која заврши во октомври 2023 година“, додава xAI. „Ова значи дека моделот не е фино подесен за некоја специфична апликација, како што е дијалогот“.

„Ги ослободуваме тежините и архитектурата под лиценцата Apache 2.0“.

Веста доаѓа по тековните критики на Маск кон производителот на ChatGPT OpenAI, кој тој помогна да се основа, но подоцна го напушти, поради напуштањето на својата првична намера да биде непрофитна организација со отворен код. OpenAI доби инвестиции од Мајкрософт од 1 милијарда долари во 2019 година и 10 милијарди долари во 2023 година, а Маск како проблем го посочи моделот со затворен извор, за профит.

На X, сметката на Грок одговори на првичната објава на Маск за плановите за отворен код на моделот xAI со шега за отворање на неговите тежини за јавноста:

Сметката на ChatGPT одговори, велејќи: „Ми ја украде целата шега“, на што Маск одговори велејќи: „Кажете ни повеќе за „отворениот“ дел на OpenAI…

Минатиот месец, Маск, исто така, поднесе тужба против OpenAI и ко-основачите Сем Алтман и Грег Брокман за прекршување на договорите со извршување на профитна мисија од затворен код. OpenAI се надоврза со блог пост во кој се тврди дека Маск се согласил да се пресели на профитен модел уште во 2015 година.

Во јануари, Маск ги негираше тврдењата дека xAI собира капитал, велејќи дека тој немал никакви разговори во врска со плановите да го стори тоа. Маск лансираше xAI минатиот јули како конкурент на OpenAI и други компании за вештачка интелигенција, а подоцна во ноември го лансираше моделот на јазикот Грок.

Можеби ќе ве интересира...

„Твитер“ почна да наплаќа за синото лого

BiznisPRO

САД го ограничија извозот на чипови

BiznisPRO

Членките на ЕУ го поддржуваат нацрт-законот за правата на хонорарците на онлајн платформите

BiznisPRO