За нив нема криза: Еве кој е најголемиот извозник на автомобили во Америка

Од нив, 257.876 се продадени надвор од САД, што го прави БМВ најголемиот извозник на автомобили во САД осма година по ред.

Ефектот од 2021 година значи дека американската фабрика на баварскиот производител извезла речиси 60 отсто од сите автомобили што ги произведувала во Спартанбург.

Фабриката во Јужна Каролина произведува X3, X4, X5, X6 и X7, а овие возила потоа стигнуваат до клиентите во 120 земји во светот, главно преку пристаништето Чарлстон, додека некои се транспортираат со железница до Канада.

Возилата од Спартанбург најмногу се извезуваат во Кина (24,1 отсто), Германија (12,3 отсто), Јужна Кореја (9,4 отсто), Канада (5,6 отсто) и Обединетото Кралство (5,4 отсто).

Сепак, фабриката е важна и за американскиот пазар, со 179.840 возила изградени таму во 2021 година, кои сочинуваат повеќе од 53 отсто од продажбата на брендот BMW во Соединетите држави. Најбарани модели беа X3 и X5.

БМВ ја отвори својата фабрика во Спартанбург во 1992 година. Во моментов таму работат повеќе од 11.000 вработени, додека максималниот капацитет е 450.000 возила годишно.

Можеби ќе ве интересира...

Продолжува силниот пад на цената на нафтата на светските берзи

Бизнис про

Се очекува напредок во преговорите Украина-Русија: Еврото зајакнува во однос на доларот, индексот на доларот паѓа

Бизнис про

Се продава целиот град на крајбрежје

Бизнис про