Западoт до Русија: „Вратете ни ги 500-те авиони“

Рускиот министер за транспорт Виталиј Савељев изјави дека западните држави побарале враќање на повеќе од 500 авиони од руските авиокомпании.

„Веќе се пристигнати барања за повеќе од 500 наши авиони од странско производство“, рече министерот. Истовремено, тој напомена дека е потребно да се одлучи дали авионот треба да се купи или не.

„Затоа што компанијата мора да продолжи да плаќа кирии, но станоиздавачите не сакаат да ни продаваат авиони“, рече тој.

Савељев додаде дека доколку авионите се купат по преостаната вредност, тогаш обемот на набавката ќе биде 20 милијарди долари.

Тој исто така рече дека вкупните загуби на европските и американските авиокомпании поради прелетувањето на Русија ќе изнесуваат 3,5 милијарди долари годишно.

Покрај тоа, тој рече дека од повеќе од 1.300 домашни авиони, повеќе од 800 се веќе префрлени во регистарот на руската авијација, 78 авиони се запленети и „изгубени“.

Можеби ќе ве интересира...

Пазарите продолжуваат да дивеат: Цената на гасот во Европа е 1.800 долари за илјада кубни метри

Бизнис про

Јапонија забранува извоз на луксузни стоки и не сака да плаќа во рубли

Бизнис про

Преку ноќ се случи силен пад на цените на нафтата на светските берзи, биткоинот уште повеќе тоне

Бизнис про