Започнува изградбата на најголемиот систем за складирање енергија на батерии во Белгија

Во Белгија започна изградбата на проект кој ќе биде најголемиот систем за складирање батерии (BESS) со капацитет од 25 MW / 100 MWh.

Системот за складирање на литиум-јонски батерии на Nala Renewables ќе стане оперативен во Бален во регионот Фландрија во Белгија до крајот на 2022 година, како дел од топилницата за цинк на Nystar.

Nala Renewables е заедничко вложување помеѓу трговецот со стоки Трафигура и IFM Investors. Во проектот „Бален“ ќе бидат инвестирани 30 милиони евра, а еден милион евра од фондот за стратешка поддршка за заштита на животната средина ќе инвестира и локалната фламанска влада.

„Меѓународната енергетска криза и рускиот напад врз соседна Украина ни покажаа појасно од кога било дека се потребни големи инвестиции во локалното производство на чиста енергија со цел да се намали зависноста од странски земји. За жал, обновливата енергија не е секогаш при рака. енергија е неопходно“, изјави Зухал Демир, фламански министер за енергетика и животна средина.

Проектот Бален ќе придонесе за балансирање и стабилност на електричната мрежа, покрај тоа што ќе ја насочи произведената обновлива енергија во периоди кога побарувачката е најголема. Неодамна, системот победи на аукција за резервен капацитет организирана од мрежниот оператор ЕЛИА, како еден од четирите проекти на БЕСС кои добиваат договори.

Тоа е најголемиот проект за складирање батерии кој моментално се развива во Белгија, заедно со проект во Руиен кој се развива како заедничко вложување помеѓу Јапонија и Белгија.

Nala Renewables има за цел да развие вкупно проекти за обновлива енергија од 4 GW, кои би биле во функција, во изградба или во подоцнежни фази на развој до 2025 година. Целта е двојно зголемена во однос на минатата година.

Nyrstar е подружница на Trafigura, а компаниите рекоа дека Nala Renewables ќе гради и управува со проекти во близина на рударски инфраструктурни проекти, проекти во пристаништата Трафигура и топилниците.

Проектите за складирање на енергија од батерии во Белгија се развиваат побрзо отколку во другите делови на Европа благодарение на пазарните правила кои се поповолни за складирање. Пазарот е стимулативен за развој на складирање енергија, поради недостаток на мрежна флексибилност и слаба поврзаност со другите пазари.

Можеби ќе ве интересира...

Мајкрософт им ги намали платите на газдите: Погледнете колку се „ниски“ сега

BiznisPRO

Тие инвестираат 162 милиони во компанија за производство на чипови

BiznisPRO

„Гугл“ казнет со 391,5 милион долари поради тајно следење на корисниците

BiznisPRO