„Живеете во фантазија додека инфлацијата излегува од контрола“ Предупредување на познат економист на Европската централна банка

Отмар Исинг, познатиот прв главен економист на Европската централна банка (ЕЦБ), кој важи за еден од татковците на еврото, е многу загрижен поради реакцијата на ЕЦБ на растот на цените.

86-годишникот кој го основаше заедничкото централно банкарство на Европската унија вели дека ЕЦБ „погрешно ја дијагностицирала“ инфлацијата и им вели на денешните носители на одлуки и експерти на ЕЦБ дека „живеат во фантазија“ додека инфлациската спирала „излегува од контрола “., пишува Јутарњи лист.

– ЕЦБ масовно придонесе за оваа замка во која сме фатени и поради која се движиме кон стагфлаторно опкружување – нагласи таткото на еврото.

Оваа критика можеби е најсрамната за раководството на ЕЦБ досега, бидејќи Исинг не е познат како „алтернативен“ или „неконвенционален“ економист, но сепак е крајно незадоволен од предолгата политика на ниски каматни стапки и фактот што ЕЦБ заштедила неверојатни 4, 9 милијарди евра од различни хартии од вредност што ги купила со цел да ги стимулира економиите на еврозоната.

Инфлацијата во еврозоната собори нов рекорд со раст од 7,5 отсто во март, а се повеќе податоци укажуваат дека неодлучното забавување и укинувањето на монетарните стимулации може да донесат дополнително забрзување на растот на цените во април. Згора на тоа, станува се поочигледно дека индексите за раст на потрошувачките цени повеќе не се драматични, пред се податоците за растот на цените на енергенсите, но сега има шокантен раст на цените на храната што ќе има тешки последици во посиромашните земји, пренесува Б92.

Исинг оценува дека големата грешка на ЕЦБ е што не почнала да ја заострува својата монетарна политика и пред рускиот напад врз Украина.

Можеби ќе ве интересира...

„Нов чекор кон одржлива иднина“ – Отворена првата фабрика на Тесла во Европа

BiznisPRO

47.000 компании на работ на пропаст: Ова се најзагрозените

BiznisPRO

Рекордниот раст на населението во Канада лош за домувањето и БДП

BiznisPRO