14.000 луѓе останаа без работа: Кризата не ја заобиколи ниту оваа компанија, направени се големи кратења

Нокиа денеска објави дека ќе отпушти 14.000 вработени како дел од планот за намалување на трошоците по падот на заработката во третиот квартал.

Финскиот телекомуникациски гигант рече дека ќе ја намали својата база на трошоци и ќе ја зголеми оперативната ефикасност за да одговори на предизвикувачкото пазарно опкружување.

Таа има за цел да ја намали својата база на трошоци на бруто основа од 2023 година за помеѓу 800 милиони евра (842,5 милијарди долари) и 1,2 милијарди евра до крајот на 2026 година.

Со тоа бројот на вработени ќе се намали од сегашните 86.000 на меѓу 72.000 и 77.000.

Значителните отпуштања доаѓаат откако Nokia објави дека нето-продажбите во третиот квартал паднале за 20 отсто на годишно ниво на 4,98 милијарди евра. Во тој период добивката е намалена за 69 отсто на годишна основа на 133 милиони евра.

Еден од најголемите светски производители на телекомуникациска опрема, Нокиа се соочува со пречки поради забавувањето на глобалната економија и намалувањето на трошоците за инфраструктура од страна на мобилните оператори, па затоа одлучи да отпушти работници.

Извршниот директор на Нокиа, Пека Лундмарк, во изјавата во четвртокот рече дека падот на приходите од мобилната мрежа се должи на малку умереното темпо на распоредување на 5G во Индија, што значи дека растот веќе нема доволно за да се компензира забавувањето во Северна Америка.

Компанијата сè уште очекува нето-продажби за цела година во опсег помеѓу 23,2 милијарди евра и 24,6 милијарди евра, држејќи се до својата прогноза.

Можеби ќе ве интересира...

Intertec.io ќе биде домаќин на InterHack хакатон

BiznisPRO

Нова промотивна понуда од Мтел – втор СТБ уред за сите нови претплатници на Плус пакетот на Мсат

BiznisPRO

Акциите на Apple паднаа откако Barclays ги намали изгледите на компанијата

BiznisPRO