Ако планиравте да купите нов автомобил сега, размислете два пати: Сега има чипови, а купувачи нема: Почна намалувањето на цените на новите автомобили

Купувачите на нови автомобили во Германија повторно очекуваат поголеми попусти, производителите нудат просечен попуст од 16,3 отсто за 30-те најпродавани нови автомобили.

Прво имаше недостиг на автомобили поради кризата со чиповите, а сега има се помалку купувачи, па производителите на автомобили ја стимулираат побарувачката со попусти, дури и оние кои одамна не нудат попусти.

Сепак, ова се однесува на големиот и конкурентен германски пазар. Кај нас во најголем дел не сме навикнати на големи попусти, ниту пред, ниту по кризата со чиповите. И не само кога се во прашање автомобилите.

Купувачите на нови автомобили во Германија повторно очекуваат поголеми попусти, производителите нудат просечен попуст од 16,3 отсто за 30-те најпродавани нови автомобили, а уште повеќе за најпопуларните plug-in хибриди, покажува новата студија на Центарот за автомобилизам.

Овој тренд треба дури и да се зголеми во наредните месеци, со оглед на тоа што производителите го зголемуваат производството, а купувачите се загрижени за инфлацијата и растот на трошоците за живот.

Можеби ќе ве интересира...

Граѓаните ќе може да добиваат поврат до 8.400 денари од лице годишно, наместо досегашните 7.200 – Мерката “Мој ДДВ” дава резултат и за граѓаните и за државата

Бизнис про

Цените на златото нагло скокнаа, нафтата најскапа во последните 7 години

Бизнис про

Во Франција ПОМАЛКУ се пие вино: Владата издвојува 200 милиони евра за уништување на овој пијалок поради падот на побарувачката

jovan sokolovski