Бајден удира и на криптовалутите: САД подготвуваат нова стратегија

Американскиот претседател Џо Бајден се очекува оваа недела да потпише извршна наредба, со која ќе се претстави стратегијата на владата за криптовалутите.

Наредбата ќе им наложи на федералните агенции да ги проучат потенцијалните регулаторни промени, како и ефектите на криптовалутите врз безбедноста, економијата и финансиската стабилност, пишува Capital.com, повикувајќи се на Блумберг.

Сеопфатната нарачка вклучува испитување на дигиталната валута на централната банка (CBDC) и влијанието врз животната средина на ископувањето криптовалути. Федералните резерви ќе ги испитаат CBDC (Central Bank Cryptocurrencies). Одборот на директори на ФЕД започна консултации за CBDC на 22 јануари.

Агенцијата за заштита на животната средина и Канцеларијата за наука и технологија ќе спроведат студија за влијанието на дигиталните ресурси врз животната средина, според Yahoo Finance. Се очекува поединечните агенции да ги пријават своите наоди подоцна оваа година.

Наредбата, која беше изготвена минатата година, требаше да биде потпишана на крајот на февруари, неделата кога Русија ја нападна Украина.

Можеби ќе ве интересира...

Драстичен пад на цената на нафтата на светските берзи, расте доларот

BiznisPRO

Португалија ќе ги оданочува криптовалутите со стапка од 28 проценти

BiznisPRO

Европските берзи благо пораснаа, но тргувањето е претпазливо

BiznisPRO