Драстичен скок на цената на горивата во Србија, дизелот достигна 198 динари (104 денари)

Новата максимална цена на евро дизелот е 198 динари, а на бензинот – евро премиум БМБ 95 – 176,05 динари, соопшти Министерството за трговија, туризам и телекомуникации. Да потсетиме, овие цени пред една недела беа поставени на ниво од 187,23 динари за евро дизелот и 176,05 динари за БМБ 95.

Новите цени важат во наредните седум дена, до следниот петок во 15 часот, кога Министерството ги објавува новите максимални малопродажни вредности за овие два вида гориво.

Владата пропиша начин да се одреди максималната цена на овие две горива на бензинските пумпи.

Така, највисока малопродажна цена на евро дизелот може да биде просечната големопродажна цена на овој дериват зголемена за шест динари. Истиот начин на пресметка важи и за максималната цена на евро премијата БМБ 95 – просечната големопродажна цена на овој дериват на територијата на Србија се зголеми за шест динари.

Подоцнежната промена на истата уредба, која Владата на Србија ја донесе минатиот четврток, овозможи горивото да се точи во канистри, за разлика од првобитното решение кое предвидуваше полнење гориво исклучиво во резервоари за возила.

Цената на дизелот за земјоделците и натаму е фиксна на 179 динари.

Според Министерството за трговија, бензинските пумпи се „должни да ги применат утврдените малопродажни цени на нафтените деривати веднаш по нивното објавување на официјалната веб-страница на Министерството“.

Можеби ќе ве интересира...

„Најголемиот пад во историјата“: Германскиот гигант тоне

BiznisPRO

„Апокалипсата“ доаѓа – елиминација на милиони работни места

BiznisPRO

Значително намалување на цената на горивата – ова се новите цени

BiznisPRO