ЕСМ чека понуди за набавка на гас од Макпетрол и уште две фирми

АД ЕСМ денеска испрати допис до Макпетрол, и до уште две други фирми кои покажаа интерес да обезбедат гас за потребите на АД ЕСМ, во кој допис од истите е побарано до 20.10.2022г да достават понуда за гас за периодот ноември-април.

Понудата која треба да ја достават се однесува на количини, цена, услови на плаќање и обезбедување преку банкарски гаранции.

Инаку, за периодот ноември-април АД ЕСМ има потреба од 225 милиони нм3 природен гас, со кои ќе се покрие максимално работење во наведениот период, на топланите Исток и Запад, Когел и на ТЕ ТО, доколку и оваа електрана биде интергрирана во електро-енергетскиот систем на ЕСМ, односно биде потпишан договор за деловно-техничка соработка со истата.

Можеби ќе ве интересира...

Град Скопје дели до 62.000 денари за клима уреди – еве како да се пријавите

Бизнис про

Бектеши: Продолжува трендот на намалување на потрошувачката на електрична енергија кај државните институции, министерствата во октомври оствариле 33% заштеда на струја

Бизнис про

Македонските граѓани масовно точат гориво и ги преплавија бензинските откако цената на нафтата на светските берзи значително поскапе

Бизнис про