Еве во кои држави е најскапо да се подигне готовина од банкомати

Wise, компанија за размена со седиште во Велика Британија, анализирала 20 европски земји за да состави листа каде е најскапо или најевтино да се подигне готовина.

„Иако секојдневните плаќања во Унгарија се сè повеќе дигитални, готовината сè уште преовладува во многу главни туристички места. Бидејќи трошоците за живот продолжуваат да растат, важно е да потрошите што е можно помалку од парите за одмор на скриени и прекумерни такси на банкомат.

Ова брзо може да додаде до високи трошоци. Wise бара од банките и другите даватели на услуги да го стават клиентот на прво место и да бидат транспарентни за нивните цени. Ако вашите планови за патување вклучуваат една од поскапите земји на листата, обрнете посебно внимание на таксите за банкомати и наместо тоа трошете ги парите на одмор“, објаснува Атила Папаи, менаџер на инженерскиот тим во Wise.r.

Размената објави збирка податоци што покажува 20 европски земји рангирани според тоа колку е скапо да се подигне готовина како патник.

Исланд е на врвот на листата со провизија за трансакција од 4,6%, додека во Бугарија банкоматите наплаќаат само 0,13% за повлекување. На дното на листата се Италија и Обединетото Кралство со провизија за трансакции од 0,23% и 0,14%, соодветно.

Според соопштението на Wise, кое ги достави своите пресметки, туристите кои летуваат на Исланд кои повлекуваат еквивалент од 20.000 HUF дневно за седум дена (вкупно 140.000 HUF) плаќаат повеќе од 6.400 HUF како такси за банкомат.

Од друга страна, ако отпатуваат во Бугарија и подигнат ист износ, ќе потрошат помалку од 180 HUF за провизија за трансакција за ист број денови.

Според овогодинешните податоци на Националната агенција за медиуми и комуникации (НМХХ), двете најпопуларни дестинации за Унгарците во 2023 година биле Австрија и Хрватска, а двете земји се во првите 10 најскапи места за подигање готовина.

За да дојде до податоците, Wise анализираше 1,7 милиони повлекувања готовина од банкомати на трети лица во период од 12 месеци од април 2022 година до мај 2023 година.

Банкоматите регистрирале најмалку 800 трансакции по земја во тој период.

Можеби ќе ве интересира...

Русија повторно е меѓу петте најдобри извозници на жито во ЕУ

BiznisPRO

Историски договор: Градот вреден 35 милијарди долари ќе привлече 8 милиони туристи

BiznisPRO

ПАДНА ОДЛУКА ЗА НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Еуросупер 98 стигна 90 денари од литар – Бензините поскапуваат, дизелот поевтинува

BiznisPRO