Германија моли за работна сила: Недостигот од квалификувани работници ги мачи повеќето компании

Недостигот од квалификувани работници во германските компании уште повеќе се зголеми минатиот месец, покажа истражувањето на економскиот институт Ifo.

Ifo анкетираше околу 9.000 компании низ Германија.

Како што покажуваат резултатите, во јули 43,1 отсто од компаниите имале недостиг на квалификувани работници. Во април, кога беше спроведено претходното истражување, овој проблем го пријавиле 42,2 отсто.

– И покрај послабите економски резултати, многу компании се уште очајно бараат работници – изјави експертот за Ифа, Стефан Зауер.

Во јули минатата година рекорден број компании се пожалиле на немање работни места – 49,7 отсто.

Сега поради недостиг на работници најмногу трпи услужниот сектор како право, книговодство и ревизија каде се пожалија повеќе од три четвртини од компаниите.

Следат околу две третини од транспортните компании, како и архитектонски и проектантски бироа, што е убедливо најмасовниот дефицит во овие активности, пишува Феникс Магазин.

Можеби ќе ве интересира...

ССК се вклучува во креирање решенија за имплементацијата на договорите од „Отворен Балкан“

Бизнис про

Преку украинска територија: Гаспром нормално продолжува да испорачува гас за Европа

Бизнис про

Галеника ја освои регионалната награда “Digital Cup Awards” за најдобра дигитална ребрендинг кампања

Бизнис про